Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Primul ajutor în intoxicaţii cu produse chimice
O serie de produse chimice au efecte nocive, de multe ori fatale, asupra organismului uman. Pesticidele şi naftalina pot duce la alterarea gravă a sănătăţii. Până la sosirea ambulanţei, medicii recomandă, pe site-urile de specialitate, acordarea primului ajutor.
Pesticidele sunt agenţi utilizaţi pentru combaterea unor insecte sau ciuperci dăunătoare în agricultură. Acestea pot fi: insecticide, rodenticide, erbicide, fungicide sau fumigani. Cele mai utilizate sunt insecticidele, care pot fi de diferite tipuri, în funcţie de tipul de toxic conţinut: nicotină, organofosforice, organocloruraţi, carbamaţi etc.
Aceste substanţe pot fi absorbite pe toate căile: digestivă, respiratorie şi cutanată. În cazul suspiciunii unei intoxicaţii cu pesticide, primul ajutor constă în: evaluarea nivelului de conştienţă şi a funcţiilor vitale, începerea manevrelor de resuscitare cardio-respiratorie, dacă este necesar,
apelarea serviciului de urgenţă 112, înlăturarea îmbrăcămintei şi încălţămintei contaminate, spălarea pielii sub jet de apă şi provocarea vărsăturii. Victima trebuie transportată la spital pentru administrarea antidotului specific.
Naftalina este o hidrocarbură aromatică, foarte volatilă, utilizată ca insecticid pentru molii. Se poate absorbi prin inhalare sau înghiţire. Semnele intoxicaţiei sunt greţuri, vărsături, dureri abdominale, dureri de cap, transpiraţii, intoxicaţiile grave provocând convulsii şi comă. Primul ajutor în cazul intoxicaţiei prin inhalare este părăsirea încăperii, îndepărtarea naftalinei şi aerisirea camerei.
În cazul înghiţirii substanţei se administrează apă, se provoacă vărsăturile şi se transportă victima la spital. Nu se administrează ulei vegetal sau lapte, deoarece naftalina este solubilă în grăsimi şi prin acestea creşte absorbţia toxicului. În cazul intoxicaţiilor se va solicita ajutor medical calificat apelând 112. Pe lângă acest serviciu mai există un serviciu telefonic de urgenţă: TOXAPEL (01)21.061.183, (01)21.062.282 - care funcţionează permanent şi poate fi apelat de la orice telefon public sau mobil, din toată ţara.