Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
„Primul Siloz“, aplicabil dacă scad dobânzile
Producătorii români susţin că programul „Primul siloz“, lansat de Guvern pentru sprijinirea agriculturii, este o iniţiativă bună, însă nu este concretizată.
Potrivit lui Adrian Porumboiu, preşedintele Racova Com Agro Pan Vaslui, pentru ca programul să fie viabil, Guvernul ar trebui să ofere fermierilor facilităţi de creditare şi o dobândă mai mică de 9% la împrumuturile bancare, în condiţiile în care dobânzile practicate în prezent de bănci sunt împovărătoare. „Programul este o iniţiativă bună, însă aştept concretizarea. Dacă mai durează puţin cu normele de aplicare, atunci anul acesta s-a dus, noi deja ne pregătim pentru noul ciclu de producţie. Un aspect important ce trebuie avut în vedere de autorităţi ţine de partea financiară a programului, respectiv de dobânzile ce vor fi percepute de bănci. O dobândă acceptabilă şi pentru micii producători ar fi de până în 9%, cum este şi în străinătate“, a declarat Adrian Porumboiu, pentru „Business Standard“. Omul de afaceri vasluian a precizat că recolta de anul acesta va fi mult scăzută pe fondul secetei, pierderile înregistrate de companie fiind situate deja la peste 40% comparativ cu anul trecut. Efectele se vor simţi la export; dacă în 2008, grupul condus de Porumboiu a exportat 50% din producţie, pentru anul acesta estimările vizează un procentaj de circa 20%, restul fiind destinat prelucrării. România deţine o suprafaţă totală de 14,7 milioane de hectare de teren agricol, dintre care doar 9,4 milioane reprezintă terenuri arabile. Principalii jucători pe piaţa cerealelor sunt TCE 3 Brazi, Agro Chirnogi, Comcereal Dolj şi InterAgro.