Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Principalele îngrijorări ale europenilor înainte de europarlamentare
Publicat zilele acestea de Comisia Europeană, cu două săptămâni înainte de alegerile europarlamentare din 6-9 iunie, cel mai recent Eurobarometru standard arată că europenii își doresc o Uniune mai puternică militar și economic, în special în contextul provocărilor globale actuale. În opinia cetățenilor din statele membre, principalele două probleme ale blocului comunitar sunt războiul din Ucraina (35% dintre respondenți) și migrația ilegală (24%).
Securitatea şi apărarea reprezintă (pentru 34% dintre respondenți în UE, 32% în România) domeniul prioritar de acţiune al UE pe termen mediu, urmat îndeaproape de climă şi mediu (30% UE, respectiv 13% în România), de sănătate (26% în UE, 28% în România), de economie şi migraţie (ambele 25%, în România 24% economia, respectiv 11% - migraţia), arată Eurobarometrul.
Legat de războiul de agresiune rusesc împotriva Ucrainei, aproape nouă din zece (87% în UE, 74% în România) sunt de acord cu sprijinirea umanitară a persoanelor afectate de conflictul armat. 72% (70% în România) dintre cetăţenii UE sprijină sancţiunile economice impuse Rusiei, iar 70% (61% în România) sunt de acord cu sprijinirea financiară a Ucrainei. De asemenea, șase din zece sunt de acord ca UE să ofere Ucrainei statutul de candidat şi ca UE să finanţeze achiziţionarea şi furnizarea de echipament militar pentru această țară.
Războiul din Ucraina este considerat, într-o listă de 15, ca fiind una dintre cele mai importante două probleme cu care se confruntă UE, totalizând 35% din preferinţe (31% în România), cu 7% mai mult decât Eurobarometrul din noiembrie anul trecut. Ea este urmată de migraţia ilegală (24% în UE, 11% în România), situaţia internaţională (22% în UE, 25% în România) şi inflaţie (19% în UE, 17% în România), inflaţia fiind cea mai menţionată problemă cu care se confruntă ţara fiecărui respondent, cu 38% la nivelul UE (43% în România).
Mai mult de trei sferturi dintre europeni (77%) sunt în favoarea unei politici comune de apărare şi securitate între ţările UE, în timp ce peste şapte din zece cetăţeni europeni (71%) sunt de acord cu faptul că UE trebuie să îşi consolideze capacitatea de a produce echipamente militare. În acelaşi timp, aproape şapte din zece cetăţeni UE (69%) sunt în favoarea unei politici externe comune a statelor membre.
Un semnal pozitiv pentru apropiatul scrutin pentru Parlamentul European este faptul că aproape trei sferturi dintre respondenţi (74%) declară că se simt cetăţeni ai UE, cel mai ridicat nivel din ultimele două decenii. Mai mult de şase din zece (62%) sunt, de asemenea, optimişti în ceea ce priveşte viitorul UE, o uşoară creştere faţă de sondajul din toamna anului 2023. Încrederea în UE a crescut şi se situează acum la 49% (58% în România), în timp ce încrederea în guvernele naţionale este de 33% (28% în România). (C. Z.)