Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Prinde contur Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a centralizat toate cele peste 1.700 de propuneri de idei, reforme și investiții cu potențial de a fi finanțate prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, ajungând la o variantă aproape finală a acestui plan, pe care România îl va negocia cu Comisia Europeană. Principalele domenii propuse pentru reforme şi investiţii prin PNRR sunt educația (11%), sănătatea (9%) şi transportul (cel puţin 28%).
Negocierile Comisiei Europene cu ţările membre pe tema Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) vor avea loc în lunile mai şi iunie, a declarat ministrul investiţiilor şi proiectelor europene, Cristian Ghinea, la o dezbatere în care a prezentat principalele direcții pe care le abordează România prin PNRR, pentru a accesa suma de aproape 30 de miliarde de euro alocată.
Potrivit lui Ghinea, termenul-limită pentru trimiterea documentului la Bruxelles este 30 aprilie 2021, dar autorităţile române au început deja discuţiile informale cu Comisia. „Calendarul pe care îl avem acum pe masă este: mai-iunie - negocieri cu Comisia Europeană, iulie-august - discuţii cu Consiliul (European - n.r.)”, a spus ministrul, care a precizat că nici un stat nu a trimis până în acest moment planul complet.
În cadrul aceluiaşi eveniment, organizat de Comisia pentru afaceri europene a Camerei Deputaţilor, ministrul a anunțat că Guvernul va merge la negocierea primei forme a PNRR cu o sumă mai mare decât cea alocată, probabil în jur de 135%. „Nu suntem singura ţară care a luat această decizie. De exemplu, Grecia va merge pe o alocare de 144%, Cehia 125%, Germania 124%, Ungaria 108%, Italia 107%. Deci toate aceste guverne îşi asumă ca, în prima fază, forma de negociere a planului lor de rezilienţă să permită o sumă mai mare, urmând ca, şi aceasta e foarte important, în procesul de analiză a costurilor, de negociere, să revenim ulterior la alocarea României, care în acest moment este de 29,2 miliarde de euro”, a detaliat ministrul.
Potrivit lui Ghinea, partea de alocări pe componente este încă în negociere interministerială şi va fi analizată în această săptămână.
„Vom include reforme de genul reformei sistemului de pensii - e o recomandare în fiecare an a Comisiei Europene de a face paşi spre un sistem de pensii echitabil şi sustenabil, reforma funcţiei publice şi operaţionalizarea Codului administrativ (...), acel concurs naţional pentru admitere în funcţia publică, încă neoperaţionalizat, e o reformă pe care o putem introduce şi finanţa prin PNRR”, a explicat ministrul.
PNRR va avea 33 de componente, precum digitalizarea statului, un program de reducere a abandonului școlar, unul pentru construcția de creșe etc., grupate pe 6 piloni: tranziţie verde; transformare digitală; creştere inteligentă, sustenabilă şi incluzivă; coeziune socială şi teritorială; sănătate, rezilienţă economică, socială şi instituţională; social (copii, tineret). (C. Z.)