Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Prinde contur proiectul depozitelor pentru legumicultori
Unul dintre primele centre de colectare legume-fructe, din totalul de 15 care vor fi realizate prin Casa Unirea, va fi construit la Mihăilești, în județul Buzău, cu sprijinul Ministerului Agriculturii. În primii 5 ani de funcționare a facilității, fermierii vor fi scutiți de costul utilităţilor, care va fi suportat în întregime de Consiliul Județean. Depozite similare se vor mai edifica în județele Dolj, Olt și Giurgiu, amplasamentele acestora fiind deja stabilite de autoritățile locale.
În judeţul Buzău va demara construirea unui centru regional de colectare a legumelor şi fructelor, a anunțat Direcţia Judeţeană pentru Agricultură (DAJ) Buzău. Acesta va fi amenajat în localitatea Mihăileşti, pe o suprafaţă de 1 hectar, și va fi dotat, printre altele, cu un concentrator industrial pentru producerea sucurilor.
„O să fie un depozit ultramodern, cu staţii de sortare, spălare, încărcare, ambalare. Adiacent va fi şi o staţie de carburanţi cu o mică zonă de food. Toată această zonă va ocupa un hectar de teren, depozitul în sine în jur de 3.000-3.500 mp. Vor fi depozitate legume din zonă, dar nu numai, dacă vom avea solicitări din Ialomiţa sau Vrancea, nu vor fi porţile închise. Este un depozit zonal pentru judeţul Buzău, dar şi pentru celelalte judeţe. Este primul de acest gen care se realizează în Buzău. (...) În primii 5 ani toate utilităţile vor fi plătite de CJ, deci costurile vor fi zero pentru fermieri”, a declarat, pentru Agerpres, directorul DAJ Buzău, Cosmin Florea.
Centrul va fi administrat de Casa Unirea și de un organism nou înfiinţat din care vor face parte Direcţia Agricolă, Consiliul Judeţean, Consiliul Local Mihăilești, grupuri de producători şi cooperative. Depozitul va dispune de temperatură controlată, patru benzi de sortare, dotări pentru ambalare, etichetare şi testare a produselor, un concentrator pentru producerea sucurilor, va funcţiona în regim de independenţă energetică, iar livrările se vor face în baza parteneriatelor cu marile reţele comerciale.
„Avem şi o noutate, pentru că avem şi zona de pomicultură, avem şi livezi, am adus şi un concentrator pentru fructe, în special pentru suc, (...) care va fi livrat sub formă de must concentrat către furnizorii care ambalează şi fac sucuri. Vânzările se vor face, în principal, prin Casa Unirea. Estimările noastre sunt că undeva la începutul anului viitor vor începe lucrările”, a mai precizat Florea. Casa Unirea este o companie înființată de Guvern în 2018 cu scopul de a realiza un mecanism care să conducă la valorificarea superioară a resurselor și producției agricole naționale.
Referitor la acest program care vine în sprijinul legumicultorilor și pomicultorilor, ministrul agriculturii, Florin Barbu, declara acum o lună că edificarea primelor şase centre de colectare legume-fructe ar putea începe în acest an și s-ar putea finaliza până la sfârşitul lunii august 2024. (C. Z.)