Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Priorităţile Ministerului Agriculturii în 2016
Accelerarea absorbţiei fondurilor europene, implementarea Politicii Agricole Comune, precum şi continuarea proiectelor mari, cum ar fi cel de irigaţii, se află pe lista de priorităţi care va fi afişată în scurt timp pe site-ul Ministerului Agriculturii, a declarat ministrul de resort, Achim Irimescu.
Ministrul agriculturii, Achim Irimescu, a anunțat că instituția are o listă întreagă de priorități care vor fi realizate, dar s-a stabilit și o listă scurtă privind cele foarte importante în 2016. „Ne-am stabilit ceea ce am apreciat noi că este extrem de important pentru acest an, să accelerăm absorbţia fondurilor europene, implementarea Politicii Agricole Comune, dar sigur şi să continuăm proiectele mari, cum ar fi cel de irigaţii, care are prevăzut pentru perioada 2016-2020 un miliard de euro şi la care sperăm să mai adăugăm câteva sute de milioane de euro prin Planul Juncker şi facem demersurile necesare la Bruxelles. De asemenea, avem în vizor restructurarea cercetării pentru dezvoltarea producţiei agricole moderne, astfel încât să reuşim să asigurăm hrana pentru 9 miliarde de oameni în 2050, aşa cum prevede evaluarea FAO. Este clar că nu se mai poate merge cu agricultura din secolul trecut. Trebuie să aducem inovarea, iar cercetarea va juca un rol esenţial în acest sens”, a precizat Irimescu. Anul trecut s-au irigat puţin peste 100.000 de hectare, deşi suprafaţa contractată a depăşit 330.000 de hectare, iar 823.000 ha erau efectiv pregătite pentru irigat de către ANIF, dintr-un total viabil de 1,5 milioane de hectare.
Ministrul agriculturii a declarat că pe lista de priorităţi se află demararea programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale. Costurile totale până în 2020, adică un miliard de euro, urmează să fie acoperite de la bugetul de stat și, într-un caz fericit, o parte din sumă ar putea veni de la Comisia Europeană prin Planul Juncker. „În altă ordine de idei, sigur că avem în vedere îmbunătățirea eficienței producătorilor noștri, iar în acest sens avem în vedere încurajarea formelor asociative prin revederea sistemului de impozitare, stabilirea de cooperative moderne care să permită fermierilor noștri ca într-un moment în care se înregistrează șocuri, să spunem, în ceea ce privește prețurile de pe piață să reușim să îi ajutăm să diminueze acest șoc prin participarea în cooperative care să cuprindă și partea de comercializare”, a explicat ministrul. Achim Irimescu a menționat şi importanţa dezvoltării sectorului pomicol, unde recunoaște că România are foarte mult de recuperat. „Și nu în ultimul rând, avem în vedere și sectorul pomicol, unde este necesar să îmbunătățim lucrurile având în vedere importul mare pe care îl facem la fructe. Nu trebuie să uităm că în producția europeană de fructe se înregistrează un deficit, iar România poate măcar, în primă fază, să își asigure consumul”, a conchis ministrul. De asemenea, ministrul a subliniat că are în vizor restructurarea cercetării pentru că dezvoltarea producției agricole moderne este esențială.
Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale are prevăzut un buget de 5,347 miliarde de lei în 2016, în creștere cu 2,76% raportat la execuția preliminată din 2015, de 5,203 miliarde de lei, potrivit proiectului de buget aferent anului viitor, publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor Publice.