Reprezentanții Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) reamintesc în această perioadă de dinaintea începerii Postului Nașterii Domnului câteva reguli privind alegerea produselor de post,
Problema tezaurului românesc rămâne una actuală
Tezaurul Băncii Naţionale a României (BNR) rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredinţată cu acte în regulă că va fi returnată oricând la cererea proprietarului, iar obligaţiile asumate de depozitar nu au mai fost respectate, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, miercuri, la lansarea volumului „Destinul tezaurului României. Argumente din arhivele ruse”, semnat de dr. Ilie Schipor, care cuprinde 162 de documente, dintre care 120 inedite, identificate de autor în arhivele ruseşti.
În acest context, guvernatorul a făcut referire la modul în care s-a comportat BNR cu Banca Centrală a Poloniei. România a depozitat aurul polonez la Mănăstirea Tismana şi „l-a restituit prin 1948 întocmai Guvernului polonez”.
Guvernatorul a prezentat o scurtă cronologie a evenimentelor care constituie subiectul volumului menţionat. El a spus că în decembrie 1916, 1.738 de casete cu aur al Băncii Naţionale, în valoare de 314.580.456,84 de lei, şi două casete cu bijuteriile reginei Maria, în valoare de 7 milioane de lei, au fost încărcate într-un tren cu destinaţia Moscova, unde au fost depuse în tezaurul Băncii de Stat a Rusiei.
În iulie 1917, a început pregătirea unui alt transport, după efectuarea căruia cantitatea de aur depozitată la Moscova a ajuns la valoarea de 315.154.980 de lei, fiind vorba despre 91,5 tone de aur fin.
„Se afirmă foarte des că numai o decizie politică a Moscovei poate să rezolve această problemă. Dar reamintesc că un drept care nu este mereu afirmat cade în uitare”, a afirmat Isărescu, citat de Agerpres.
Guvernatorul BNR a spus că problema tezaurului rămâne astăzi la fel de actuală ca acum un secol. (C. Z.)