Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Problemele copiilor cu părinţii plecaţi în străinătate
În condiţiile în care tot mai mulţi români pleacă la muncă în străinătate, copiii lor rămaşi acasă pot suferi adevărate traume sufleteşti. Noua lege a ocrotirii copilului reglementează condiţiile în care părinţii îşi pot lăsa copiii în ţară.
Noul act legislativ pentru protecţia copilului prevede ca părinţii care pleacă la muncă în străinătate să anunţe autorităţile cu 40 de zile înainte şi să desemneze un tutore. Pentru că numărul copiilor lăsaţi în grija rudelor a crescut din momentul aderării României la Uniunea Europeană, reprezentanţii Guvernului au hotărât ca noua lege să aibă o secţiune separată dedicată drepturilor copilului în situaţia amintită. Astfel, părinţii nu vor mai putea să îşi lase copiii la rude şi să plece din ţară fără să rişte amenzi şi chiar să piardă tutela copilului. Ei trebuie să anunţe reprezentanţii autorităţilor locale şi notificarea trebuie să conţină şi nominalizarea unui tutore temporar pentru copiii lor, cu acordul acestuia în persoană. Cei mici nu vor putea rămâne în îngrijirea tutorelui mai mult de un an, iar acesta trebuie să aibă minimum 18 ani, să facă parte din familia extinsă a copiilor (rudele până la gradul IV inclusiv, de exemplu unchi, mătuşi, veri, bunici) şi să îndeplinească condiţiile materiale şi garanţiile morale necesare creşterii şi îngrijirii unui copil. Dacă nu respectă legea, părinţii riscă o amendă între 500 şi 1.000 de lei.
Persoana desemnată trebuie să-şi exprime acordul, personal, în faţa instanţei, printr-o cerere care va fi soluţionată în termen de trei zile de la depunere. Instanţa va comunica o copie a hotărârii de delegare primarului de la domiciliul părinţilor, precum şi primarului localităţii de domiciliu al tutorelui.
Problemele reintegrării la revenirea în ţară
În cazul copiilor care au fost luaţi şi ei în străinătate pe perioade temporare de părinţii lor, la revenirea în ţară este necesară acomodarea. Însă, dacă au petrecut mai mult de trei ani într-o ţară străină, specialiştii de la organizaţia Alternative Sociale recomandă mai multă atenţie din partea părinţilor şi rudelor faţă de cei mici, „deoarece este posibil ca ei să fi dezvoltat legături de ataşament mai profunde faţă de persoane (prieteni, profesori, colegi) şi obişnuinţe (viaţa cotidiană, hobby-uri, condiţii de locuit etc.) din ţara de emigraţie“.
Părinţii trebuie să pregătească reînscrierea copilului în sistemul de învăţământ înainte de reîntoarcerea efectivă în România şi să apeleze la serviciile profesioniştilor din instituţiile de suport din România (diriginte, consilier şcolar, psiholog, asistent social etc.).
Părinţii trebuie să discute cu copilul despre posibilele dificultăţi de adaptare şi să îl ajute în recuperarea lipsurilor, în special cele lingvistice şi culturale, necesare reintegrării.