Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Actualitate socială Procedură simplificată pentru punctele gastronomice locale

Procedură simplificată pentru punctele gastronomice locale

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 13 Iul, 2021

Atestatul necesar procesului de înregistrare la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului a punctelor gastronomice locale (PGL) în Delta Dunării se poate obţine acum mult mai ușor, după ce ­cursul obligatoriu de bucătar de trei luni a fost înlocuit cu unul online de trei zile.

Punctele gastronomice locale sunt bucătării particulare, ale localnicilor, care oferă turiştilor mâncare specifică zonei şi sunt amenajate în spaţiul micilor ferme, exploataţii familiale, stâne sau adăposturi pescăreşti, iar ideea înființării acestora a fost a Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Anterior, deoarece un PGL este asimilat în legislaţia actuală cu un restaurant, una din condițiile pentru obținerea atestatului de către cei interesați de deschiderea unui punct gastronomic era efectuarea unui curs de bucătar care, în mod normal, durează cel puţin trei luni.

„Agenţia Naţională a Zonei Montane a acreditat un curs de două-trei zile care se poate face şi online dedicat PGL. Este un curs gratuit organizat de ei la care noi venim cu o componentă locală legată de specificul Deltei”, a afirmat, pentru Agerpres, Teodor Frolu, membru fondator al Asociaţiei Ivan Patzaichin-Mila 23.

Inițiativa de introducere a punctelor gastronomice în circuitul turistic a avut sprijinul autorităților, însă procedurile de înființare au fost apreciate drept greoaie de către cei care doreau să deschidă un asemenea punct.

„Lucrăm de aproape cinci ani la acest proiect care ne-a fost inspirat de realitatea turismului Deltei şi sunt încântat că a fost făcut un pas înainte”, a declarat Ivan Pa­tzaicin, potrivit unui comunicat al asociației menționate.

În Deltă, funcţionează circa 20 de puncte de gastronomie locală acreditate. (C. Z.)