Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Proceduri accelerate pentru autostrada A7
Licitaţia pentru execuţia lucrărilor la autostrada A7 va fi lansată până la sfârşitul lunii mai, Executivul aprobând în şedinţa de miercuri indicatorii tehnico-economici pentru tronsonul din A7 Ploieşti-Buzău, a anunţat ministrul transporturilor, Cătălin Drulă.
„Ce este absolut special la acest proiect este că acest moment va fi urmat imediat de paşi concreţi, fiind un proiect care a fost pregătit în ultimii doi ani la stadiu de detaliu, cu proiect tehnic, cu partea de exproprieri, de relocări de utilităţi”, a explicat ministrul, la finalul şedinţei de Guvern. El a subliniat că, spre deosebire de alte investiții, precum autostrada A0 a Capitalei sau drumul expres Craiova-Piteşti, unde între momentul aprobării în şedinţa de Guvern şi cel al intrării utilajelor în teren au trecut şase ani, 12 ani, pentru A7 Ploieşti-Buzău licitaţia va fi lansată luna aceasta, iar în 4-6 luni se poate semna contractul și începe lucrul.
Ministrul a menţionat că următoarele sectoare din A7, Buzău-Focşani, Focşani-Bacău şi Bacău-Paşcani, sunt într-un stadiu similar, fiind vorba despre decalaj de câteva luni, „în jur de 3-4 luni între fiecare secţiune”.
În ceea ce privește finanțarea, autostrada A7 Ploieşti-Paşcani-Siret a fost inclusă în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă ca proiect major, alături de un sector din A8 Tg. Mureş-Iaşi-Ungheni şi unul din A3 Bucureşti-Borş, a mai declarat oficialul, citat de Agerpres.
Referitor la propunerile pentru PNRR cu care va merge la Bruxelles, Cătălin Drulă a spus că sunt încă mici ajustări care se fac, iar suma totală alocată transporturilor, pentru autostrăzi și sectorul feroviar și metrou, este de aproximativ 8,5 miliarde de euro. (C. Z.)