Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Proceduri simplificate la concesionarea terenurilor agricole
Agenţia Domeniilor Statului a modificat normele interne referitoare la concesionarea terenurilor agricole pentru deblocarea procedurilor care îngreunau desfăşurarea licitaţiilor de concesionare.
„Am modificat normele interne referitoare la concesionarea terenurilor agricole pentru că procedura greoaie ne determina să reluăm licitaţiile de mai multe ori din cauza lipsei unor documente de participare, care descalificau ofertanţii înainte de a ajunge la licitaţia propriu-zisă“, a declarat Aurel Solcan, directorul direcţiei de fond funciar din ADS. Astfel, ofertanţii îşi întocmesc singuri documentaţia de participare, conform caietului de sarcini şi, ulterior, au la dispoziţie încă două zile să vină cu documentele corecte, în cazul în care le lipseşte un act sau acesta nu este în conformitate cu legislaţia, fără a mai fi descalificaţi după deschiderea ofertei. „Normele interne modificate de ADS se referă la faptul că ofertanţii au la dispoziţie încă două zile, după deschiderea ofertei, pentru a veni cu documentele corecte, oferindu-le astfel şansa să se departajeze la licitaţia propriu-zisă, pe redevenţa oferită, nu pe documente. Am încercat să nu-i eliminăm pe documente, ci în funcţie de redevenţă“, a precizat directorul ADS. Acesta a subliniat că în felul acesta se vor elimina o serie de procese, contestaţii şi nu vor mai exista divergenţe între ofertanţi, pentru că se va şti exact câştigătorul, în funcţie doar de redevenţa oferită. Directorul direcţiei de fond funciar din ADS a adăugat că a fost modificat şi contractul de concesionare pentru a nu întâmpina şi probleme de neplată. „Am făcut un sistem prin care garanţia cerută în caietul de sarcini se transformă în plată anticipată pe un an, iar înainte de expirarea primului an, concesionarul va fi obligat să constituie o scrisoare de garanţie bancară pentru următorul an, în valoarea ratei celei mai mari negociate“, a arătat Solcan. Potrivit ADS, concesionarii au posibilitatea să plătească în patru rate redevenţa şi să negocieze cuantumul celor patru rate. Toate aceste modificări pe normele interne referitoare la concesionarea terenurilor agricole administrate de ADS au intrat deja în vigoare, pentru prima licitaţie cu noile reglementări fiind lansat deja anunţul de participare. La ora actuală, ADS administrează 430.000 de hectare de teren, din care 210.000 de hectare au fost obţinute prin desecare sau îndiguire şi nu fac obiectul retrocedării. Agenţia Domeniilor Statului este instituţia specializată ce realizează privatizarea societăţilor comerciale agricole şi concesionarea terenurilor proprietate publică şi privată a statului cu destinaţie agricolă, administrate de aceste societăţi. (M.F.)