Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Procesăm doar o mică parte din producţia de cartofi

Procesăm doar o mică parte din producţia de cartofi

Data: 08 Iulie 2008

▲ Pentru prima dată în România, a fost organizată Conferinţa trienală a Asociaţiei Europene a Cercetărilor la Cartofi, printre temele dezbătute regăsindu-se şi oportunitatea modificării genetice a culturii de cartof ▲ Situaţia cartofului, în România, este una paradoxală, întrucât, deşi ne clasăm pe locul 6 în topul ţărilor europene producătoare, importăm 80% din cartofii pe care îi mâncăm ▲

Mâine se încheie, la Braşov, Conferinţa trienală a Asociaţiei Europene a Cercetărilor la Cartofi, organizată de Institutul Naţional pentru cercetarea cartofului şi a sfeclei de zahăr de la Braşov, la solicitarea Guvernului peruan, ţara de origine a cartofului.

A 17-a Conferinţă trienală a Asociaţiei Europene a Cercetărilor la Cartofi se desfăşoară, pentru prima dată, în România, la Braşov, în perioada 7-10 iulie. Desfăşurată sub egida Anului Internaţional al Cartofului, conferinţa are ca temă „Cartoful într-o lume în schimbare“. Cristian Hera, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice, a reclamat faptul că cercetarea agricolă românească, în momentul de faţă, „este în pragul colapsului, deoarece Guvernul României nu mai alocă niciun fel de fonduri, din 1998, pentru cercetare în agricultură“. În prezent, la Universitatea din Timişoara, se fac cercetări privind modificarea genetică a cartofului.

El a adăugat faptul că institutele de cercetare din agricultură care deţineau, până în 1990, o suprafaţă de 181.000 de hectare pentru cercetare, de unde se obţineau şi fonduri pentru acest demers, nu mai există, în prezent aceasta fiind retrocedată. „Dacă Guvernul francez alocă pentru cercetarea agricolă 680 de milioane de euro pe an, iar Guvernul olandez o sumă de 57 de milioane de euro pentru cercetare şi proiecte în domeniul agriculturii, în România nu se acordă niciun leu în acest sens“, a mai precizat Cristian Hera.

Producem mult, importăm mult

Cartoful, după orez, este cea mai importantă cultură de importanţă mondială, pentru că este o cultură naturală, foarte bună. Însă, deşi România este pe locul 6 în Europa ca potenţial agricol, ţara noastră importă, în prezent, între 75-80% din ceea ce mâncăm.

Suprafaţa pe care se cultivă cartoful în Europa este în scădere, dar, pe plan mondial, atât suprafaţa, cât şi cultura sunt în creştere, mai ales în Africa, China, India.

În România, producţia medie de cartofi obţinută este de 3,5-4 milioane de tone anual, însă doar 5% din producţia de cartofi a ţării noastre se procesează în prezent. Participanţii la conferinţă, peste 300 de specialişti din 42 de ţări din întreaga lume, au vizitat loturi experimentale pentru cultivarea cartofului din judeţele Braşov, Covasna şi Dâmboviţa şi societăţi de procesare a cartofului din Sibiu.