Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Producătorii agricoli nu mai pot vinde în piaţă fără chitanţă
Toţi producătorii agricoli care vând în pieţe trebuie să deţină atestat de producător, dar şi un carnet de comercializare care va funcţiona precum un chitanţier. De asemenea, legislaţia obligă producătorii să afişeze la locul de vânzare şi eticheta de produs, care trebuie să specifice denumirea, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare.
Produsele obţinute în gospodăria proprie pot fi vândute în pieţe doar de către producătorii agricoli care deţin un atestat de producător. Atestatul înlocuieşte vechiul certificat de producător şi este eliberat, la cerere, de către primării persoanelor fizice care desfăşoară activitate economică în sectorul agricol. Documentul este valabil pentru titularul acestuia şi cuprinde numele şi prenumele producătorului agricol, precum şi denumirea produselor şi suprafaţa de teren exploatată, respectiv efectivele de animale, care sunt înregistrate în registrul agricol organizat de autorităţile administraţiei publice locale pe a căror rază se află terenul/ferma/gospodăria. Atestatul este valabil un an calendaristic de la data emiterii şi este vizat semestrial de către primar. De asemenea, legislaţia prevede că atestatul se eliberează de către primărie în termen de 5 zile lucrătoare.
În acelaşi timp, agricultorii care deţin un atestat de producător pot comercializa produsele în pieţe sau către comercianţi dacă au şi un carnet de comercializare care funcţionează ca un chitanţier. Acest chitanţier poate fi utilizat de persoana fizică care deţine atestatul de producător, precum şi de soţul/soţia sau rudele de gradul I. Carnetul de comercializare se utilizează exclusiv pentru produse vegetale, produse zootehnice, precum şi pentru produse apicole. Şi carnetul de comercializare, ca şi atestatul, se eliberează la cerere de către primarul pe a cărui rază de competenţă se află ferma/gospodăria în care se obţin produsele destinate comercializării.
Concret, atunci când vând produse, în orice cantitate şi indiferent de calitatea cumpărătorului, agricultorii utilizează filele din acest carnet; primul exemplar se înmânează cumpărătorului; al doilea exemplar se păstrează de vânzător, iar al treilea exemplar se păstrează la carnet. Însă dacă vânzarea se desfăşoară în pieţe agroalimentare, târguri sau pieţe ambulante, legea prevede ca producătorii agricoli să înscrie la sfârşitul fiecărei zile, într-o filă corespunzătoare, produsele agricole şi cantităţile totale vândute în ziua respectivă. ”Carnetul de comercializare înseamnă o protecţie mult mai mare pentru micul producător în faţa intermediarilor. Existenţa carnetului de comercializare ne arată provenienţa şi trasabilitatea produsului. Încet, încet încercăm să eliminăm intermediarii din piaţă", a susţinut ministrul agriculturii, Daniel Constantin, citat de Agerpres. Acesta a precizat că micii producători nu vor fi dublu impozitaţi pentru că ei plătesc deja impozit pe norma de venit, iar carnetul de comercializare nu va complica lucrurile.
Deşi în mai multe zone din ţară aceste documente pe care ar trebui să le comande primăriile nu au ajuns la producători, ministrul a subliniat că pentru o perioadă nu vor exista sancţiuni, care pot depăşi chiar 20 de mii de lei. “Va fi o perioadă de tranzit, o perioadă nu vor exista sancţiuni, dar fac un apel la primării să comande aceste documente importante”, a adăugat Constantin.
Actul normativ mai prevede că producătorii agricoli trebuie să afişeze la locul de vânzare o etichetă de produsă care să conţină informaţii cu privire la denumirea produsului, localitatea de origine, data obţinerii produsului şi preţul de vânzare. Legea le garantează producătorilor agricoli că vor putea să-şi vândă produsele în spaţii special amenajate în pieţe, procentul de alocare fiind de minimum 40% din totalul spaţiilor de vânzare existente. (Oana Nistor)