Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Producătorii anunţă scumpirea cărnii

Producătorii anunţă scumpirea cărnii

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Data: 30 Iulie 2012

Carnea de porc se va scumpi în perioada următoare, pe fondul creşterii preţurilor la cereale, estimează specialiştii din domeniu.

Preţul cerealelor a crescut cu 50% şi chiar s-a dublat în unele cazuri, iar acest fenomen se va regăsi şi în evoluţia preţului la carnea de porc.

"Preţul la carnea de porc sigur va creşte, pentru că, atât timp cât preţul cerealelor este pe un trend crescător, ori creşti preţul, ori intri în faliment. Şi asta nu este o chestie exclusiv românească, ci se petrece la nivel mondial", a declarat Gabriel Ionescu, consultant al companiei AgroManager. Acesta nu a putut să facă o estimare cu privire la procentul cu care ar putea creşte preţul cărnii de porc, însă a precizat că impactul hranei animalului poate ajunge până la 70% din preţul final. "Mi-e greu să estimez, pentru că sunt foarte mulţi factori implicaţi. Mâncarea decide evoluţia preţului şi se regăseşte şi în preţul purceluşului cumpărat de fermele de îngrăşare şi în procesul de îngrăşare propriu-zisă", a explicat Gabriel Ionescu.

Fermierii caută soluţii de avarie

Mugurel Ilie, proprietarul unei ferme de creştere a porcinelor din judeţul Brăila, a arătat că, în prezent, preţul cărnii de porc, în viu, este de 6 lei/kilogram, deşi ar trebui să fie de 7,1-7,2 lei, în condiţiile în care 70% din costurile pentru creşterea şi îngrăşarea unui porc reprezintă nutreţul combinat. În opinia producătorului, preţul nutreţului combinat va creşte până la toamnă şi va ajunge să fie cu 20% mai mare, comparativ cu cel din primăvara acestui an.

"Acum este cu 15% mai mare faţă de perioada primăverii. Preţul la soia s-a dublat, la grâu este o creştere de la 700 de lei anul trecut la 1.000 de lei, adică în jur de 50% creştere, la porumb la fel. Preţul purcelului este aproximativ cam acelaşi, iar preţul porcului viu este cu 20% mai mare anul acesta decât anul trecut", a spus Mugurel Ilie. Fermierul a adăugat că a început să cultive mazăre pentru a o introduce în hrana porcilor, deoarece a anticipat creşterea preţului la soia.

"Am anticipat că dependenţa aceasta de soia va costa foarte mult, iar acum, când şrotul de soia a crescut cu 100% faţă de 2011, noi am introdus în cultură mazărea", a precizat Mugurel Ilie. (Bogdan Cronţ)