Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Producătorii de lapte din România: „Vrem în Europa, dar nu în genunchi“
Crescătorii de taurine au pichetat ieri sediile marilor procesatori din ţară, aceştia fiind legaţi cu lanţuri şi purtând un coşciug pe care scrie „Laptele românesc, nu te vom uita“, însoţiţi de o fanfară care intona muzică mortuară. Producătorii de lapte s-au înfăşurat în lanţuri, susţinând că sunt sclavi ai procesatorilor. Protestatarii au avut pancarte pe care scrie „Vrem în Europa, dar nu în genunchi“, „Secetă = nepăsare ... veţi vedea trei puncte, faţa dispare“ şi agită clopote şi talăngi. Preşedintele Federaţiei Agrostar, Nicolae Ştefan, spune că fermierii au hotărât să nu mai livreze laptele la preţul oferit în prezent - de 0,5 lei pentru laptele neconcorfm şi de 0,8 lei pentru cel conform - pentru că „oricum ies în pierdere“, aşa că preferă să îl arunce. Crescătorii de animale spun că nu le ajung banii nici măcar pentru furaje, care costă un leu kilogramul, iar statul subvenţionează doar cu 0,7 lei pe kilogram.
Reprezentanţii sindicaliştilor spun că a fost chemaţi de conducerea Danone la discuţii, dar nu vor merge, pentru că directorul firmei este plecat în Franţa şi nu vor să discute cu altcineva. Sindicaliştii au început protestul de la sediul fabricii Danone la ora 11:00 şi îl vor încheia la ora 14:00. Crescătorii de taurine mai protestează şi la Popeşti-Leordeni, unde este fabrica Tnuva, la Sighişoara, la fabrica Hochland, la Alba Iulia, la Albalact şi în judeţul Cluj, la sediul firmei Friesland, din comuna Baciu. La rândul său, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Taurine, Costel Caraş, a spus că dacă nu vor fi date subvenţii pentru producători la fel ca cele din Uniunea Europeană, atunci mai bine sacrifică animalele şi aşa ar rezolva problema. Sindicatul Crescătorilor de Taurine din România (SCTR) a anunţat, luni, că sindicaliştii sunt nemulţumiţi de „refuzul repetat“ al procesatorilor de a negocia preţul laptelui, cel actual fiind considerat de sindicalişti prea mic. Conducerea SCTR susţine că procesatorii de lapte trebuie să negocieze cu sindicatele dacă „vor să mai cumpere lapte din România“. „Luăm laptele la 40.000 de lei (4 ron - n.r.) din magazin.“