Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Producătorii, îngrijorați că vor duce povara ieftinirii alimentelor
Reprezentanții producătorilor din industria alimentară reuniți în Federația Pro Agro au trimis premierului Marcel Ciolacu o scrisoare deschisă în care cer să participe la dialogul inițiat de Guvern privind prețul alimentelor de bază și se declară îngrijoraţi de faptul că o eventuală scădere a preţurilor va fi suportată de către procesatori, cum s-a întâmplat în cazul laptelui.
„Considerăm că o asemenea discuţie trebuie tratată cu maximă importanţă şi maturitate întrucât este una foarte sensibilă. Au existat încercări similare de reducere a preţurilor, iar acestea au dus la împovărări ale producătorilor din România, deşi tocmai aceştia ar fi trebuit să fie protejaţi”, se precizează în scrisoarea deschisă semnată de Ionel Arion, preşedintele Pro Agro.
Potrivit federaţiei, costul de achiziţie de la producător este de cele mai multe ori sub costul de producţie, producătorii fiind nevoiți să vândă în pierdere ca urmare a poziţiei dominante a marilor lanțuri de magazine, care reprezintă 85% din comerţul modern.
„Având în vedere experienţe similare precum reducerea preţului la lapte, ne manifestăm îngrijorarea că o eventuală scădere a preţurilor la toate alimentele va fi suportată tot de către producători şi implicit de către bugetul de stat, afectate fiind fermele comerciale care sunt contributori la buget”, se spune în document.
Premierul Marcel Ciolacu a avut, marţi, consultări cu reprezentanţii Asociaţiei marilor reţele comerciale din sectorul alimentar, ai Consiliului Concurenţei, ANAF, ANSVSA şi ANPC, discuţiile fiind axate pe agrearea unui mecanism funcţional pentru reducerea preţului la alimentele de bază, potrivit unui comunicat al Guvernului. (C. Z.)