Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Producția autohtonă de lapte asigură doar 35% din consumul intern
România consumă aproximativ 3,5 milioane de tone de lapte şi produse lactate și produce, conform Institutului Naţional de Statistică (INS), circa 1,2 milioane de tone. Este un deficit foarte mare comparativ cu țările central și est-europene, unde autoconsumul este asigurat în proporţie de 116-117%, arată directorul Asociaţiei Hostein RO, Ionuţ Lupu. Eficientizarea sectorului s-ar putea face prin distribuirea mai focusată către performanţă a subvențiilor europene și ameliorarea genetică a animalelor, spun crescătorii.
Bugetul pe care îl alocă România, dar şi contribuabilul european, pentru producţia de lapte este unul mare, dar distribuit ineficient, cu sume importante care pleacă înspre ferme neperformante, este de părere Ionuț Lupu.
„În momentul de faţă ne asigurăm autoconsumul doar într-o proporţie de 35%. (…) Consumăm lapte şi produse lactate, produse lactate convertite în lapte la aproximativ 3,5 milioane de tone, iar noi producem, conform INS, undeva în jur de 1,2 milioane de tone”, a afirmat fermierul, potrivit Agerpres.
Declaraţiile au fost făcute cu prilejul unei vizite la ferma de vaci Panifcom de la Vlădeni, judeţul Iaşi, una dintre cele mai moderne din ţară, cu animale incluse într-un program internațional de testare genomică.
Lupu a atras atenţia că modul în care crescătorii români se poziționează pe piață depinde de investiţiile pe care pot să le facă şi de modul lor de organizare. „Mai sunt lucruri de ajustat, însă, repet, să cerem mai mulţi bani nu cred că este sănătos, ci să solicităm ministerului o mai bună gândire şi o redistribuire mai corectă şi mai focusată către performanţă”, a spus el.
Prezent la vizita de la Panifcom, directorul Agenţiei Naţionale pentru Zootehnie (ANZ), Florinel Bîrcă, a arătat că următorul pas în domeniul zootehniei ar trebui să fie reaşezarea pe piaţa genetică. „Trebuie să ştiţi că, din păcate, sectorul vacii de lapte din România se împarte în două: vaci care se află în registrul genealogic, care beneficiază de toate rigorile unui registru şi ale unui program de ameliorare şi ale căror rezultate le vedem aici, şi animale în exploataţii mai mici, care nu fac parte din programul de ameliorare, a căror calitate genetică este mai mică. Astfel media cantităţii de lapte pe cap este mai mică în România. (…) Ameliorarea ce înseamnă? O reproducţie asistată, o selecţie riguroasă şi obţinerea unei populaţii în anul următor un pic mai bună decât cea anterioară”, a afirmat Bîrcă.
Ferma din județul Iași are un efectiv de 2.050 de animale, cu 800 de vaci la muls şi o producţie medie de 47,5 litri/cap, însă sunt şi exemplare care dau 80-90 litri/zi. Potrivit lui Lucian Chelariu, managerul fermei, menţinerea unei producții ridicate implică investiţii de milioane de euro. „Intenţionăm să mărim atât capacitatea de vaci la muls, cât şi efectivul total al fermei, dar în ultimii doi ani nu a fost o stabilitate foarte bună pe preţul laptelui”, a subliniat el. (C. Z.)