Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Producţia de grâu a depăşit 8,4 milioane de tone în România
Pentru prima dată în ultimii 10 ani, în România, producţia de grâu din acest an a crescut cu 7% (faţă de 2015), fiind recoltate 8,4 milioane de tone, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Probleme sunt la porumb, afectat sever de secetă, potrivit ministrului Achim Irimescu.
Pentru prima dată în ultimii 10 ani, producţia medie de grâu la hectar a depăşit 4 tone, fapt ce a ridicat producţia totală la 8,4 milioane de tone, după cum a informat ministrul Agriculturii Achim Irimescu. „Culturile recoltate până în prezent nu au fost afectate de secetă şi dacă ne luăm după ce spun producătorii, sudul ţării a avut în primăvară chiar un aport prea mare de ploi. Anul acesta s-au cultivat 2 milioane hectare cu grâu şi secară şi s-a obţinut o producţie medie de 4 kilograme la hectar, deci un total de 8,4 milioane de tone de grâu, faţă de 7,8 milioane de tone în 2015”, a precizat Achim Irimescu, citat de Agerpres.
Producţii mari s-au mai înregistrat şi în alţi ani, fără însă a fi depăşit pragul de 4 tone/hectar: în 2015 - 3,84 tone la hectar, în 2011 - 3,68 tone la hectar, în 2014 - 3,58 tone la hectar şi în 2008 - 3,40 tone la hectar, conform aceleiaşi surse. Potrivit estimărilor Departamentului American al Agriculturii, Uniunea Europeană (UE), care, anul trecut, a fost lider mondial la exporturile de grâu, îşi va pierde titlul, ca urmare a scăderii semnificative a producţiei de grâu în Franţa, în timp ce poziţia SUA pe piaţa mondială a continuat să se erodeze, în ultimii ani. Financial Times notează că, per ansamblu, regiunea Mării Negre a devenit o forţă pe piaţa internaţională a grâului, graţie randamentelor ridicate, monedelor slabe şi scăderii costurilor cu transportul. Compania de consultanţă europeană Agritel estimează că, în acest an, producţia de grâu a Franţei va fi de 28,7 milioane de tone, mai mică cu 30% comparativ cu cea de anul trecut, în timp ce exporturile în afara UE vor scădea cu 60%, până la 5,1 milioane de tone. Astfel, subliniază şi Bloomberg, cel mai redus nivel al producţiei din ultimii 30 de ani, înregistrat de Franţa, creează o oportunitate pentru exportatorii din regiunea Mării Negre, implicit pentru România.
La rapiţă s-a obţinut o cantitate de 1,2 milioane de tone, de departe cea mai bună din ultimii 10 ani, în timp ce la cultura de floarea-soarelui, afectată de secetă, se estimează o producţie totală de 1,7 milioane de tone pentru 2016, cu un randament de circa 1.730 kg/ha. O mare problemă, după cum a subliniat ministrul Irimescu, se înregistrează la cultura de porumb, care a fost grav afectată de seceta din acest an. „Floarea-soarelui şi porumbul sunt culturile cele mai afectate de secetă, deşi la floare s-a mai ajuns la maturitate, însă la porumb e o mare problemă. Am fost în Ardeal şi porumbul arăta foarte bine, pentru că a plouat şi mai mult acolo, însă, sudul ţării, Dobrogea şi nordul Moldovei sunt puternic afectate de secetă, iar până la această oră datele noastre indică o suprafaţă de 350.000 de hectare calamitate, în diferite grade, între 30% şi 70%”, a detaliat ministrul Agriculturii.
Cu o producţie de floarea-soarelui de 1,7 milioane de tone, pe o suprafaţă recoltată de aproape un milion de hectare, România s-a clasat, în 2015, pe primul loc în UE atât la producţie, cât şi la suprafață.
Potrivit datelor furnizate de ministrul Agriculturii, s-au mai recoltat, până în prezent, 308.000 tone de triticale (un hibrid de grâu şi secară - n.r.), 1,3 milioane tone de orz, 288.179 tone de orzoaică de toamnă şi 334.000 de tone la cea de primăvară, ovăz - 314.000 tone, mazăre boabe - 107.000 tone.