Preţurile locuinţelor în cele 27 de state ale Uniunii Europene au crescut cu 3,8%, iar chiriile cu 3,2% în trimestrul trei din 2024, comparativ cu perioada similară din 2023, și cu 1,4% şi, respectiv, 0,9%,
Producție de legume mai bună decât anii trecuți în Maramureș
Ploile abundente, urmate de zile toride au dus la o creştere substanţială a producţiei de legume, comparativ cu verile în care legumicultorii asigurau udarea culturilor cu apă transportată cu cisternele, a declarat vicepreşedintele Asociaţiei Legumicultorilor din Maramureş, Daniel Tinc.
„A fost o primăvară bogată în ploi, apoi vara s-a dovedit a fi şi mai bogată în ploi. (...) În lunile iunie şi iulie, aproape tot la două zile venea o ploaie de intensitate medie. Culturile legumicole aflate în aer liber, adică în câmp, au răspuns cel mai bine ploilor, deşi a existat teama că excesul de umiditate ar putea duce la putrezirea plantei. Roşiile, fasolea, salata, ceapa, usturoiul, vinetele, ardeii şi conopida au evoluat bine şi chiar se poate observa o creştere uşoară a cantităţilor recoltate. E greu de spus cum ar putea fi luna august, agro-meteorologic vorbind, însă ne aşteptăm la o vreme bună, care să fie de ajutor culturilor“, a spus Daniel Tinc pentru Agerpres.
Potrivit acestuia, după mulţi ani, fermierii care deţin culturi aflate la mari distanţe de sursa de apă nu au fost nevoiţi să aducă apa în cisterne pentru a le uda. „Ca măsură de siguranţă, unii fermieri au transportat apă şi au depozitat-o în bazine pentru a asigura udarea în zilele călduroase. Transportul şi depozitarea apei în aceste bazine sunt, de cele mai multe ori, cele mai costisitoare operaţiuni pentru un fermier lipsit de posibilitatea unei irigări a culturilor sau fără sursă de apă directă. Oamenii menţin şi exploatează aceste terenuri pentru că deţin un sol bun, iar randamentul este ridicat şi, ca atare, merită făcut un asemenea efort“, a mai precizat Tinc.
(C. Zamfirescu)