Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), Paul Anghel, recomandă cumpărătorilor să fie foarte atenţi la preţuri în perioada reducerilor de iarnă şi să se informeze
Producții bune, dar afectate de căldură
În țară, campania de recoltare pentru culturile însămânţate în toamnă este în plină desfăşurare. Lucrările la orz sunt realizate pe circa 80% din suprafaţă, orzoaica de toamnă pe mai mult de jumătate, rapiţa pe aproape 40% din suprafaţă, iar grâul este abia la debut. Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu, atenționează că temperaturile ridicate afectează atât cultura grâului, cât şi celelalte culturi aflate pe rod.
„Rapiţa este recoltată pe aproape jumătate din suprafaţă la nivel naţional, iar producţiile variază de la 2.000 la 4.500 de kilograme la hectar, în funcţie de zonă, însă recolta este în limite normale. Orzul în schimb este aproape finalizat. A început şi recoltatul grâului, dar ritmul depinde mult de condiţiile meteo. Dacă mai sunt ploi şi băltiri se întârzie puţin cu recoltatul, iar calitatea grâului se poate deprecia”, declară Daniel Botănoiu, secretar de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), citat de Agerpres. Acesta adaugă că `îngrijorările sunt legate de temperaturile ridicate, care afectează atât cultura grâului, cât şi celelalte culturi aflate pe rod, floarea-soarelui, porumbul, pentru că duc la scoaterea rapidă a apei din plantă, împiedică polenizarea şi fac polenul steril”. Prognoza meteo arată călduri foarte mari în perioada următoare, în lunile iulie şi august, potrivit oficialului MADR, care precizează însă că este prematur să se facă prognoze pe producţiile vegetale din acest an și că sunt necesare irigații. „E nevoie clar de irigaţii, dar şi acestea rezolvă doar o parte din problemă. Nu este o situaţie în care să fim extrem de încântaţi, dar nici o situaţie dramatică. A fost şi este un an dificil pentru că în toamnă s-a semănat mai târziu, în primăvara la fel, pentru că au fost ploi şi temperaturi scăzute, iar perioada de înflorit a venit pe secetă şi pe temperaturi ridicate”, a explicat Butănoiu. În aceste condiţii, este nevoie de tehnologii foarte bine adaptate cu hibrizi scurţi, susține acesta. Deocamdată nu există o situaţie exactă a suprafeţelor calamitate de ploi în exces şi de grindină, întrucât `tot ceea ce înseamnă calamităţi se contabilizează prin ordin al prefectului, prin dosare de calamităţi şi vom şti exact abia când se închide capitolul recoltat”, a continuat Botănoiu.
Potrivit sursei citate, la ora actuală există în jur de 300.000 de hectare contractate pentru irigat, iar în aceste zone unde există solicitări şi contracte de irigat, ANIF a dus apa pe canale, în timp ce energia electrică utilizată are preţ reglementat. Daniel Botănoiu mai spune că legea îmbunătăţirilor funciare, care se află la preşedinte pentru promulgare, va ajuta foarte mult la repunerea în funcţiune a infrastructurii principale de irigaţii. Potrivit datelor centralizate de MADR, până la data de 28 iunie 2016, orzul a fost recoltat de pe 79,4% din suprafaţă, respectiv de pe 238.112 hectare (ha), iar producţia obţinută se cifrează la 1,055 milioane tone. Suprafaţa aflată în cultură este de 299.787 ha. Lucrările la orzoaica de toamnă au fost realizate pe 45.625 ha (61,5%) din cele 74.165 ha aflate în cultură, iar producţia obţinută până în prezent este de 228.290 tone, în timp ce la rapiţa pentru ulei s-a recoltat 39,8% din suprafaţă, respectiv 185.479 ha, iar cantitatea se ridică la 498.970 tone. Recoltatul grâului şi al secarei este la început, lucrările fiind realizate pe 7,7% din suprafaţă, adică 162.253 ha dintr-un total de 2,095 milioane ha însămânţate în toamnă. Cantitatea obţinută de pe aceste suprafeţe este de 613.670 tone.