Programul de stimulare a înnoirii Parcului naţional de tractoare şi maşini agricole autopropulsate, cunoscut sub numele Rabla pentru tractoare, începe vinerea viitoare odată cu deschiderea sesiunii de înscrieri
Producții de struguri mai mici cu până la 70% în sudul țării
Pentru viticultori, în special pentru cei din sudul țării, 2024 a fost un an dificil din cauza secetei, iar, în privința recoltei de struguri, specialiștii se așteaptă la randamente scăzute la hectar și la o producție totală mai mică decât în 2023. România are a patra cea mai mare suprafaţă viticolă din UE, cu 178.198 ha, iar anul trecut a reuşit să-şi păstreze poziţia de al şaselea producător de vin din Europa.
Datorită primăverii călduroase, strugurii au ajuns deja la maturitate, iar recoltarea a început în majoritatea podgoriilor din ţară, mai devreme decât în anii precedenți. Potrivit estimărilor, este posibil ca producţia totală de struguri din 2024 să aibă o scădere importantă mai ales în sud. Acestea au fost câteva dintre concluziile unei întâlniri informale, organizate recent de Revino şi CrameRomania.ro, la care au participat peste 50 de producători de vin din România și la care s-a discutat despre provocările acestui an şi planuri de viitor în actualul context climatic.
Prezentă la eveniment, Aurelia Vişinescu, oenolog și proprietara unei crame din zona Buzăului, a spus că 2024 „este un an foarte dificil, cu secetă pedologică, cu producţii foarte mici, avem producţii diminuate până la 70%, avem dezechilibru în ceea ce priveşte acumularea de zaharuri, avem o acumulare accelerată de zaharuri şi o scădere accelerată a acidităţii”.
Nu la fel de gravă este situația în Transilvania. „Nu putem vorbi de condiţii climatice extreme în regiunea noastră (în Transilvania, n.r.), având apă şi căldură. Condiţiile climatice extreme cu care ne confruntăm sunt îngheţul târziu de primăvară şi grindina. Ce putem spune este că plantaţiile au pornit în vegetaţie cu aproximativ 15 zile mai devreme, a fost o primăvară călduroasă, timpurie. Strugurii se află în stare de dezvoltare normală, singura diferenţă este un avans fiziologic de aproximativ 15-20 de zile”, a declarat Ionuţ Dumitraş, inginer viticultor șef la o cramă din Mureș.
Conform Institutului Naţional de Statistică, în anul 2023, faţă de anul precedent, producţia de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+7,6%), dar şi a suprafeţei cultivate cu 1,9%. Potrivit Oficiului Internaţional al Viei şi Vinului (OIV), în 2023, România a înregistrat o producţie de vin de 4,6 milioane de hectolitri, în creştere cu 21% faţă de anul precedent şi cu 4% peste media ultimilor 5 ani, menţinându-se pe poziția a șasea în rândul producătorilor de vin din Europa, după Franța, Italia, Spania, Germania, Portugalia. În ceea ce priveşte consumul de vin în țara noastră, acesta a fost de circa 3 milioane de hectolitri, conform OIV. Potrivit unui raport citat de Revino şi CrameRomania.ro, România are a patra cea mai mare suprafaţă cultivată cu viță-de-vie din UE (178.198 ha), după Franța, Spania și Italia. (C.Z.)