Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Producţii mari la porumb şi floarea-soarelui
Preţurile produselor agricole vor fi mult mai mici decât în anii precedenţi, pe fondul unor producţii mari obţinute nu numai în Europa, ci şi la nivel mondial. „Anul acesta, preţul produselor agricole a scăzut foarte mult şi în momentul de faţă nu există un raport corect pe piaţa internă între preţurile la producători şi cele din retail“, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu.
Floarea-soarelui a fost recoltată până în prezent de pe 80% din suprafaţa însămânţată, de peste 1 milion de hectare, în timp ce porumbul a fost cules de pe 576.000 de hectare, puţin peste 25% din suprafaţa totală aflată în cultură, de 2,35 milioane de hectare, a declarat, pentru Agerpres, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Daniel Botănoiu.
„Estimez că vom avea producţii bune în acest an şi la porumb, dar şi la floarea-soarelui, dacă nu vor mai fi ploi în perioada recoltatului. Avem deja recoltată o suprafaţă de 811.198 hectare la floarea-soarelui, dintr-un total de 1,018 milioane hectare, şi puţin peste 25% la porumb, adică 576.000 din 2,35 milioane de hectare însămânţate în primăvară“, a precizat domnul Botănoiu. Acesta estimează că se vor obţine în acest an producţii bune şi la cartofi, soia, sfecla-de-zahăr sau tomate, producţii care vor asigura necesarul pe piaţa internă, dar care vor ajuta şi la reglementarea pieţei interne în raport cu importurile, mai ales la cartofi.
Însă, în 2014, vor exista probleme legate de preţurile produselor agricole, care sunt mult mai mici decât în anii precedenţi, pe fondul unor producţii mari obţinute nu numai în Europa, ci şi la nivel mondial. „Anul acesta, preţul produselor agricole a scăzut foarte mult şi în momentul de faţă nu există un raport corect pe piaţa internă între preţurile la producători şi cele din retail, iar acest lucru afectează atât producătorul agricol, cât şi consumatorul“, a spus Botănoiu. În 2013, agricultura a fost sectorul care a susţinut peste aşteptări economia României pe fondul unor producţii vegetale clasate în recordul ultimilor 40 de ani. Producţia vegetală a depăşit anul trecut 22 milioane de tone, fiind aproape de nivelul anului 2011, dar cu 50% mai mare decât în 2012, an în care seceta a diminuat recoltele până la un nivel de numai 14 milioane de tone. Pe de altă parte, fermierii români au susţinut că preţurile cerealelor au scăzut la jumătate în 2013 faţă de 2012, chiar dacă au avut recolte superioare anilor precedenţi, iar acest lucru se întâmplă şi în 2014. Cotaţiile futures la grâu, porumb şi boabe soia au înregistrat joi o uşoară revenire, după ce marţi unele contracte au atins cele mai scăzute valori din ultimii patru ani, însă analiştii avertizează că vremea bună şi estimările privind o recoltă-record de cereale ar urma să menţină preţurile sub presiune, transmite Reuters. „Asistăm astăzi la o uşoară revenire la grâu, porumb şi boabe soia“, a declarat economistul ABN AMRO Bank Frank Rijkers.
De la începutul anului şi până în prezent, cotaţiile futures la grâu au scăzut cu 21% la bursa de la Chicago pe fondul estimărilor că recolta mondială din acest an va fi cea mai mare înregistrată vreodată. Potrivit celor mai recente prognoze ale Departamentului american al Agriculturii (USDA), în 2014, recolta mondială de grâu va atinge nivelul-record de 719,95 milioane tone. „Recolta de porumb şi grâu din Uniunea Europeană arată şi ea foarte bine, iar condiţiile din Ucraina sunt pozitive, astfel că vedem noi factori care să ducă preţurile în jos“, a spus Frank Rijkers. (Cristina Zamfirescu)