Aproape 150.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală, majoritatea persoane fizice, potrivit datelor de săptămâna trecută ale Guvernului. Termenul de aplicare a amnistiei
Produse din carne „la prețuri normale” de sărbători
Industria de procesare a cărnii se pregăteşte în această perioadă pentru a oferi românilor la „preţuri normale” produsele pe care le caută de sărbători, a declarat directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, Dana Tănase.
„În momentul de faţă, ne pregătim pentru sărbători, pentru Crăciun, şi încercăm să punem pe masa consumatorului toată gama de produse cu care acesta s-a obişnuit de-a lungul anilor. Fără doar şi poate vor fi la preţuri normale, nu se anticipează creşteri semnificative, aşa cum apare în spaţiul public. În continuare există probleme cu aprovizionarea cu carne de porc de pe piaţa naţională, nu este un secret pentru nimeni, dar pentru primul semestru al anului, comparativ cu 2023, s-a înregistrat o creştere a producţiei de carne de porc cu 15%. E un semn bun conform căruia fermele au început să repopuleze şi sperăm că se vor diminua treptat efectele pestei porcine”, a precizat Dana Tănase pentru Agerpres.
Pe de altă parte, aceasta consideră că 2025 va fi un an cu multe provocări pentru industrie, mai ales că se vorbeşte despre creşterea salariului minim, ridicarea plafonării preţurilor la energie şi introducerea de noi taxe. De asemenea, lipsa forţei de muncă rămâne o problemă, la care se adaugă scăderea consumului de produse din carne de la vitrina asistată având în vedere că „lumea se duce mai puţin să cumpere parizer, salam, să facă sendvişuri, lucru pe care noi îl resimţim”.
În ceea ce priveşte consumul mediu de mezeluri, românii sunt aproape de media UE. „În România, consumul mediu de produse din carne este în jur de 14 kg/an/locuitor. Media consumului de mezeluri în UE este de 15 kg/an”, a adăugat Dana Tănase. (C.Z.)