Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Produse tradiţionale din Deltă, atestate la nivel naţional

Produse tradiţionale din Deltă, atestate la nivel naţional

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Actualitate socială
Un articol de: Cristina Zamfirescu - 10 Decembrie 2019

Judeţul Tulcea are 20 de produse tradiţionale atestate la nivel naţional şi un singur produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP) la nivel european, Scrumbia afumată de Dunăre, iar alte trei produse ar putea primi în curând protecţie la nivel european - Salata de icre de ştiucă, Salata tradiţională de icre de crap şi Plăcinta dobrogeană.

Două sunt asociaţiile care au făcut demersuri pentru înregistrarea produselor tradiţionale din zona Deltei. Una dintre ele este asociaţia Ro-Pescador, care a obţinut certificatul IGP pentru Scrumbia afumată de Dunăre şi a solicitat protecţia la nivel european pentru alte două produse din peşte, Salata de icre de ştiucă de Tulcea şi Salata tradiţională de icre de crap, produse care au atestare la nivel naţional. „Orice produs certificat spune ceva despre tradiţia zonei, atrage notorietate şi pentru celelalte produse. Suntem judeţul cu cele mai îndelungate tradiţii pescăreşti”, a declarat preşedintele asociaţiei, Dan Buhai, care are opt produse pescăreşti atestate la nivel naţional.

Cealaltă asociaţie care promovează produsele locale este Moesis Tradiţional, condusă de Paula Vals, care a obţinut atestarea a 11 produse.

„Printre produsele atestate tradiţional avem cozonacul Comoara Măcinului, zacusca simplă, tocana de legume, dulceaţa de nuci, de trandafiri, vişine şi cireşe, gemul de prune, biscuiţii de casă, cornuleţele cu unt şi nucă, cornuleţele cu rahat”, a declarat Vals, care a iniţiat procedura de atestare la nivel european a plăcintei dobrogene. Potrivit Registrului naţional al produselor tradiţionale, publicat de Ministerul Agriculturii, judeţul Tulcea are 20 de produse tradiţionale.