Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Produse „tradiţionale“ româneşti, fabricate printre muşte şi resturi de mâncare

Produse „tradiţionale“ româneşti, fabricate printre muşte şi resturi de mâncare

Data: 18 August 2007

▲ Activitatea unei societăţi producătoare de telemea şi caşcaval a fost suspendată definitiv, în urma unui control efectuat, ieri, de subprefectul Marius Bodea şi de inspectorii Autorităţii de Sănătate Publică Iaşi ▲ „După câte controale am efectuat în ultimii ani, din postura de fost angajat al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, nu pot să spun că mă mai surprind multe lucruri. Ieri, însă, am rămas şocat de condiţiile în care erau preparate produsele la unitatea respectivă“, a spus subprefectul Marius Bodea ▲ „În curtea unităţii era o igienă total necorespunzătoare, iar în încăperea unde se producea telemeaua, erau sute de muşte şi resturi de mâncare ale muncitorilor“, a povestit şefa Inspecţiei Sanitare de Stat Iaşi, Manuela Trifan ▲

Oficialii Prefecturii ieşene au avut, ieri, surpriza să fie daţi afară de angajaţii unei societăţi comerciale, în timpul unui control efectuat la firma respectivă. În urmă cu două săptămâni, societatea „MIGIT Company“ SRL a fost reclamată la conducerea Prefecturii pentru faptul că ar fi deversat în albia râului Frasin, de pe raza comunei Probota, cantităţi importante de zer. Firma, cu sediul în Constanţa, are un punct de lucru în comuna ieşeană, unde produce brânza telemea şi caşcavalul de Probota, preparate ce figurează pe site-ul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale sub titulatura de produse tradiţionale româneşti. „Imediat după primirea respectivei sesizări, am efectuat un control, dar, la acea dată, nu s-a putut confirma reclamaţia“, a precizat subprefectul Marius Bodea. Ieri însă, aflat într-o inspecţie la şcolile din judeţ, oficialul Prefecturii a hotărât să repete controlul la societatea constănţeană, împreună cu inspectorii Autorităţii de Sănătate Publică Iaşi. „După câte controale am efectuat în ultimii ani, din postura de fost angajat al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, nu pot să spun că mă mai surprind multe lucruri. Ieri, însă, am rămas şocat de condiţiile în care erau preparate produsele la unitatea respectivă“, a spus Marius Bodea.

Un tablou dezolant

Oficialii Prefecturii ieşene au caracterizat situaţia descoperită la unitatea de procesare a laptelui din Probota drept „un tablou dezolant“. „În curtea unităţii era o igienă total necorespunzătoare, iar, în încăperea unde se producea telemeaua, erau sute de muşte şi resturi de mâncare ale muncitorilor“, a precizat subprefectul. Mai mult, cu toate că neregulile erau evidente, cei câţiva angajaţi ai societăţii au făcut tot posibilul pentru a împiedica echipa de control să-şi facă treaba. „Închideau rapid uşile celorlalte încăperi şi ne spuneau apoi că doar patronul are cheile, iar, în momentul în care am încercat să facem poze, ne-au împiedicat, punând mâna pe obiectiv. În final, ne-au dat afară“, a povestit şefa Inspecţiei Sanitare de Stat Iaşi, Manuela Trifan. Pentru a reuşi să-şi continuie acţiunea de control, subprefectul Bodea a fost nevoit să apeleze la poliţiştii din comuna Probota. Mult mai speriaţi de apariţia poliţiştilor, decât de oficialii Prefecturii, cei câţiva angajaţi ai firmei constănţene au închis uşile şi au dispărut. „O singură angajată a rămas pe afară şi, din discuţiile cu ea, am constatat că nici măcar nu lucra cu forme legale“, a spus Marius Bodea.

Activitatea firmei va fi suspendată definitiv

Încercarea disperată a angajaţilor „MIGIT Company“ de a împiedica echipa de control să-şi facă treaba mai mult a complicat lucrurile pentru patronul constănţean. „Dacă era vorba doar de neregulile constatate cu privire la igiena necorespunzătoare şi condiţiile de angajare ale personalului, cel mai probabil activitatea firmei era suspendată, până la remedierea tuturor deficienţelor. Pentru obstrucţionarea controlului însă, legea prevede închiderea definitivă a unităţii, lucru pe care îl vom şi dispune“, a declarat şefa Inspecţiei Sanitare de Stat Iaşi.