Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Produsele ecologice certificate sunt tot mai căutate de consumatori

Produsele ecologice certificate sunt tot mai căutate de consumatori

Un articol de: Oana Nistor - 24 Noiembrie 2008

Zeci de producători din ţară care practică agricultura ecologică s-au reunit la Iaşi în cadrul „Târgului de toamnă pentru produse ecologice certificate“, organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi şi Asociaţia Producătorilor Agricoli UNCALNIS din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România. La eveniment a fost prezent şi consilierul ministerial Teodora Aldescu, care a prezentat situaţia în care se află la acest moment agricultura ecologică, dar şi noul regulament pe acest sector care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2009. „În Europa, în ţară se produc multe produse ecologice, însă certificate sunt puţine. În cadrul USAMV se va înfiinţa un laborator de cercetare în acest domeniu, producătorii din agricultura ecologică având posibilitatea să se informeze cu privire la toate noutăţile din domeniu“, a declarat prof. Gică Grădinaru, organizatorul proiectului.

Sute de amatori ai produselor ecologice au avut posibilitatea, la finele săptămânii trecute, să guste din produse ecologice certificate, de la ouă, brânză telemea, unt, mere, miere de albine, până la plante medicinale sau pălincă. Zeci de producători din toată ţara au participat la Târgul de toamnă pentru produse ecologice certificate organizat de Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad“ Iaşi şi Asociaţia Producătorilor Agricoli UNCALNIS din Republica Moldova, în colaborare cu Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România.

„În Europa, în ţară se produc multe produse ecologice, însă certificate sunt puţine. În cadrul USAMV se va înfiinţa un laborator de cercetare în acest domeniu, producătorii din agricultura ecologică având posibilitatea să se informeze cu privire la toate noutăţile din domeniu“, a declarat prof. Gică Grădinaru, organizatorul proiectului.

La târgul cu vânzare au participat aproximativ 20 de producători ecologici din toată ţara. „Noi producem doar pentru export, mierea noastră fiind foarte căutată în special în Germania, unde avem contracte ferme şi mult mai avantajoase decât ceea ce ne-ar oferi piaţa românească, unde agricultura ecologică este la început, iar consumatorul nu este educat în acest sens“, ne-a declarat reprezentantul firmei Apiprodex Târgu-Mureş, unul dintre cei mai mari exportatori de produse apicole ecologice din ţară.

Verificaţi de organisme de inspecţie

Toţi producătorii eco sunt verificaţi, la nivel naţional, de două firme de certificare şi inspecţie româneşti, EcoInspect şi BioCert, precum şi de alte 14 organisme de inspecţie şi certificare din state membre UE cu filiale pe teritoriul României, aprobate de Ministerul Agriculturii pe o perioadă care expiră la 31 decembrie 2008. „Sunt şi mulţi oameni neîncrezători, însă vă spun că după ce ai parcurs un drum extrem de lung şi de anevoios ca să obţii sigla „ae“, care îţi certifică produsele, nu îţi permiţi să faci vreo greşeală. Produsele cu această siglă sunt 100% ecologice“, ne-a asigurat Claudia Pop, reprezentant al firmei „Pop Avi SRL“, producător de ouă ecologice din Cluj-Napoca.

„Agricultura ecologică este o necesitate, dincolo de faptul că poate fi şi o modă“, susţinea în cadrul unui seminar prof. Neculai Munteanu, de la USAMV Iaşi, tot ce se foloseşte în cadrul acestui sector fiind fără chimicale, de la sol, care urmează o perioadă de „detoxifiere“ pentru a se putea cultiva produse bio, la îngrăşăminte care, de asemenea, trebuie să fie „curate“.

Pe piaţa românească, asemenea fertilizatori bio sunt lesne de identificat, firma Bioma Agro Ecology fiind unul dintre distribuitori.

„În agricultura ecologică primează calitatea“

Astfel, pentru a practica agricultura ecologică trebuie respectate anumite condiţii şi anumiţi paşi. „În agricultura ecologică primează calitatea. Totul să fie natural. De exemplu, ceara trebuie să fie doar din ramă, stupii nu trebuie vopsiţi decât cu vopsea pe bază de apă, în pastorală nu mergem decât în locurile sigure, unde nu se fac tratamente“, a declarat Eugen Purţuc, producător de miere ecologică din Suceava.

Şi în cazul unei ferme de găini ouătoare există anumite reguli care trebuie respectate: „În primul rând, în fermă nu intră nici o persoană externă, doar omul care se ocupă de găini pentru a nu aduce viruşi. Găinile acestea, din rasa Roso, care fac ouă ecologice nu vor fi tratate cu antibiotice, sunt lăsate la sol, să circule libere într-un spaţiu cu iarbă, nu sunt forţate artificial pentru a se oua, sunt hrănite cu furaje ecologice, pe care, de cele mai multe ori, le importăm“, ne-a explicat Claudia Pop, producător de ouă ecologice. Numărul maxim de găini într-o fermă eco este de 3.000, fiind excluse orice fel de tratamente.

Preţuri şi locuri de desfacere

Produsele certificate ecologic, având pe ambalaj sigla „ae“, recunoscută în tot spaţiul European, nu vor fi găsite pe rafturile supermarketurilor, „din cauza taxelor exorbitante şi a condiţiilor care le impun acestea“, după cum declară producătorul clujean de ouă ecologice. „Mai mult vindem pe baza de comenzi, la târguri şI în magazine de profil. Au început să se extindă magazinele eco şi asta e bine“, a mai arătat Claudia Pop. În ceea ce priveşte preţurile, acestea sunt cu aproximativ 30-40% mai sumpe decât celelalte produse similare.

„La noi piaţa aceasta încă nu s-a dezvoltat foarte mult astfel încât consumatorul să fie întâi de toate educat pentru a mânca natural. Eu pot cere 50 de lei pentru un kilogram de miere ecologică însă nu-mi dă nimeni atât. Pe piaţa externă aceste produse naturale sunt mult mai apreciate şi mult mai scumpe“, apreciază apicultorul suceavean Eugen Purţuc. În ceea ce priveşte profitul, apicultorul apreciază că, lunar, după ce vor fi plătite toate taxele, impozitele şi angajaţii, rămâne cu un salariu mediu pe economie.

Sprijin financiar pentru producătorii eco

De la bugetul de stat se acordă sprijin prin susţinerea a 50% din contravaloarea taxei de inspecţie şi certificare plătită de producător organismului de control cu care a încheiat contractul (de exemplu, în apicultură taxa de certificare şi înregistrare este de 600 de lei, aceasta diferenţiind în funcţie de domeniul de activitate); 425 lei/ ha pentru culturi pe teren arabil, păşuni şi fâneţe permanente, şi viţă de vie, aflate în perioada de conversie, sprijinul se acordă pentru o suprafaţă de maximum 20 ha; 75 lei/ familia de albine certificată în sistemul de agricultură ecologică, până la maximum 50 familii de albine pentru fiecare producător.

De la data de 2 decembrie, grupurile de producători din acest sector vor avea la dispoziţie măsura 142, înfiinţarea grupurilor de producători.

Pentru anul 2009, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a anunţat că va aloca un sprijin financiar de 20,98 milioane lei pentru agricultura ecologică.

La Ministerul Agriculturii sunt înregistraţi în acest moment 3.532 de producători de produse ecologice, 75 de procesatori, 76 de comercianţi, 30 de importatori şi 47 de exportatori. Termenul limită de înregistrare a producătorilor a fost data de 1 iunie, în timp ce restul operatorilor îşi pot înregistra activităţile tot timpul anului.

În 2013 agricultura ecologică va ajunge la 754.000 de ha cultivate

În anul 2007 au fost cultivate 190 de mii de hectare în acest sector, iar în ceea ce priveşte creşterea animalelor, cele mai multe capete crescute în regim eco au fost ovinele şi caprinele, vaci de lapte şi găinile ouătoare.

Potrivit datelor prezentate de consilierul Teodora Aldescu, se urmăreşte „creşterea suprafeţelor cultivate în agricultura ecologică, în 2009 la 337.000 ha, respectiv 2,27% din suprafaţa agricolă şi până la 5,08% din suprafaţa agricolă, 754.000 ha în anul 2013.

„Plasarea agriculturii ecologice în centrul agriculturii româneşti ca un motor al dezvoltării durabile care se justifică prin: răspuns economic viabil la cererea unei pieţe în creştere şi cu un mare potenţial; o garanţie a procesului de producţie care respectă agro-mediul şi bunăstarea animalelor; un mijloc real de exploatare a teritoriului prin valorificarea produselor la preţuri cu 20-60% mai mari decât produsele convenţionale; o reală oportunitate de instalare a tinerilor care au o bună pregătire tehnică, dar au capacitate limitată de investiţii“, a susţinut consilierul ministerial.

Listă preţuri produse eco:

1 kg telemea de vacă - 18 lei

10 ouă eco - 8 lei.

Unt - 20 lei/kg.

Miere polifloră - 18 lei/kg

Miere salcâm - 20 lei/kg.

Miere cu propolis - 10 lei/250gr.

Totuşi, pentru consumatorii prezenţi la târg, preţurile nu au fost o piedică în a achiziţiona, în special, produse apicole şi produse lactate, ouăle fiind apreciate totuşi „cam prea scumpe“.