Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Produsele ecologice vor fi subvenţionate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

Produsele ecologice vor fi subvenţionate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală

Un articol de: Oana Nistor - 21 Septembrie 2008

▲ Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) ar putea acorda subvenţii la hectar pentru producţia de culturi şi produse ecologice, prin sume sub formă de ajutor de stat din buget în 2008, urmând ca, din 2009, să fie alocate fonduri din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru acest sector ▲ „Am propus un proiect de hotărâre de guvern care prevede acordarea unor subvenţii suplimentare, sub formă de ajutor de stat din bugetul naţional pentru producători de produse ecologice, sume care să fie plătite până la sfârşitul anului“, a explicat ministrul Dacian Cioloş ▲ Consumul de produse ecologice în România este aproape neglijabil, nedepăşind 2% din consumul total de produse alimentare, în timp ce în Germania acesta depăşeşte 10% ▲ Acest consum redus este pus şi pe seama preţului mult mai ridicat al produselor biologice, care poate fi chiar şi cu 40 de procente mai mare decât în cazul produselor convenţionale ▲

Producătorii agricoli care aleg să dezvolte sectorul de produse ecologice vor primi un sprijin suplimentar de la bugetul de stat, la începutul anului viitor, urmând ca, de la jumătatea anului 2009, să fie modificat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, astfel încât producătorii de produse eco să benficieze de fonduri suplimentare. Astfel, vor primi o subvenţie de 50% din suma necesară certificării produselor, dar şi fonduri asigurate pentru plata la hectar, aproximativ 4-5 milioane de lei la hectar. Ministrul Dacian Cioloş a susţinut că mare parte din producţia ecologică autohtonă merge către export şi că sunt necesare acţiuni pentru sprijinirea acestui sector, consumul naţional de produse ecologice fiind de doar 2% din totalul produselor alimentare consumate anual pe piaţă. „Produsle ecologice nu sunt foarte ieftine, asta pentru că este nevoie de o tehnologie suplimentară, de aici şi costurile, dar consumatorul român trebuie educat în a consuma astfel de produse care sunt mult mai sănătoase“, a explicat Cioloş.

De la anul, produse ecologice în hipermarket şi benzinării

Hipermarketurile din România vor avea din 2009 standuri specializate cu produse ecologice româneşti, potrivit vicepreşedintelui Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică - Bio România, Damian Dragomir. „Am primit cereri de la hipermarketuri, precum Selgros, Metro, Carrefour şi chiar de la lanţurile de benzinării, dar, deocamdată, nu putem onora cererile, deoarece producţia nu este aşa de mare. Cred că, din 2009, veţi vedea primele standuri cu produse ecologice româneşti în aceste magazine“, a spus reprezentantul Bio România. Acesta a precizat că, dacă România are o producţie destul de importantă de produse ecologice, ca materie primă, fondurile eu-ropene şi naţionale care pot fi atrase vor contribui la creşterea proporţiei de produse ecologice procesate, încă redusă. Asociaţia urmăreşte asigurarea respectării standardelor de producţie pentru produsele ecologice, precum şi modul în care acestea sunt comercializate.

Vor creşte şi exporturile

Reprezentanţii Ministerului Agriculturii sunt optimişti şi în ceea ce priveşte exporturile, aceştia previzionând o creştere în acest sens de peste 20% în acest an, principalele produse solicitate de străini fiind cerealele, mierea şi brânzeturile. „Anul acesta, exporturile vor creşte cu peste 20%, anul trecut, exporturile s-au ridicat la 60 de milioane de euro“, a explicat , la un târg de produse ecologice, Teodora Aldescu, consilier pentru agricultură ecologică în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR). De asemenea, oficialul a precizat că suprafaţa cultivată cu culturi ecologice va creşte până la 200.000 de hectare, comparativ cu 190.000 de hectare în 2007. Principalele produse exportate sunt furajele, urmate de cereale, oleaginoase, miere (peste 60% din mierea ecologică românească merge la export) şi produse procesate din lapte. „În ultima vreme, am început să exportăm şi plante tehnice, iar unii procesatori de carne încep în forţă activitatea“, a explicat Teodora Aldescu.

În România, consumul de produse ecologice este de aproximativ 2% din consumul total de produse alimentare, în timp ce în Germania acesta depăşeşte 10%. Produsele ecologice sunt însă şi cu 20 până la 40% mai scumpe decât cele convenţionale. În cursul anului trecut, la MADR au fost înregistraţi 3.834 de operatori în agricultura ecologică, faţă de 3.409 în 2006, iar pentru 2008, numărul acestora va depăşi 4.000.

Cum se face agricultura ecologică

La ora actuală, sigla „ae“, care certifică că produsele sunt ecologice, este utilizată de 64 de operatori. Începând cu 1 ianuarie 2009, sigla europeană a produselor ecologice va fi obligatorie şi în România, în timp ce sigla naţională rămâne opţională.

Agricultura ecologică este un sistem agricol care furnizează consumatorului alimente proaspete, gustoase şi autentice şi care, în acelaşi timp, respectă ciclul natural de viaţă al sistemelor.

Pentru a obţine acest lucru, agricultura ecologică se bazează pe un număr de obiective şi principii, la fel ca şi pe bunele practici create să minimizeze impactul omului asupra mediului înconjurător, asigurându-se, în acelaşi timp, că sistemul agricol operează pe cât de natural posibil.

Practicile specifice agriculturii ecologice cuprind rotaţia culturilor, ca premisă a folosirii eficiente a resurselor fermei, limite foarte stricte privind folosirea pesticidelor sintetice chimice şi a îngrăşămintelor chimice, a antibioticelor pentru animale, a aditivilor alimentari şi a altor substanţe complementare folosite pentru prelucrarea produselor agricole. În sistemul agricol ecologic este interzisă folosirea organismelor modificate genetic, iar creşterea animalelor se face în libertate şi adăposturi deschise, odată cu hrănirea acestora cu furaje ecologice.

Statisticile arată că mulţi consumatori din UE caută produse care poartă etichetele şi siglele ecologice atunci când cumpără legume sau îşi aleg un fel de mâncare la restaurant.

Oficialii europeni apreciază, bazându-se pe anumite studii efectuate, că piaţa produselor ecologice creşte cu 10-15% pe an.