Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Produsele tradiţionale trebuie reatestate după noua legislaţie
Ministrul agriculturii Daniel Constantin a înmânat, miercuri, primul atestat de produs tradiţional după noua legislaţie, respectiv ordinul comun privind atestarea produselor tradiţionale realizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.
Conform prevederilor noului ordin, publicat în Monitorul Oficial în data de 11 noiembrie 2013 şi intrat în vigoare o lună mai târziu, „producătorii tradiţionali trebuie să îşi reînnoiască atestatele în nouă luni de la intrarea în vigoare a noului act normativ, respectiv până la data de 11 august 2014“.
România are înregistrate la MADR 4.400 de produse tradiţionale, însă unele dintre acestea nu mai sunt active sau nu corespund conceptului de „produs tradiţional“.
Noile reglementări erau extrem de necesare, întrucât, în ultimii ani, au fost organizate numeroase târguri tradiţionale, unde existau suspiciuni că multe dintre produse erau cumpărate din supermarketuri şi după anumite „retuşuri“ de ambalare sau etichetare erau ulterior vândute ca produse tradiţionale, dar la preţuri de două ori mai mari.
Potrivit datelor MADR, dinamica înregistrării produselor tradiţionale în registrul de atestare a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numărul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui an.
Cele mai multe produse, în număr de 1.474, erau cele din lapte şi produse lactate, iar în jur de 1.441 cele din carne şi produse din carne.