Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Actualitate socială Produsele tradiţionale trebuie reatestate după noua legislaţie

Produsele tradiţionale trebuie reatestate după noua legislaţie

Data: 14 Martie 2014

Ministrul agriculturii Daniel Constantin a înmânat, miercuri, primul atestat de produs tradiţional după noua legislaţie, respectiv ordinul comun privind atestarea produselor tradiţionale realizat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Ministerul Sănătăţii şi Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor.

Conform prevederilor noului ordin, publicat în Monitorul Oficial în data de 11 noiembrie 2013 şi intrat în vigoare o lună mai târziu, „producătorii tradiţionali trebuie să îşi reînnoiască atestatele în nouă luni de la intrarea în vigoare a noului act normativ, respectiv până la data de 11 august 2014“.

România are înregistrate la MADR 4.400 de produse tradiţionale, însă unele dintre acestea nu mai sunt active sau nu corespund conceptului de „produs tradiţional“.

Noile reglementări erau extrem de necesare, întrucât, în ultimii ani, au fost organizate numeroase târguri tradiţionale, unde existau suspiciuni că multe dintre produse erau cumpărate din supermarketuri şi după anumite „retuşuri“ de ambalare sau etichetare erau ulterior vândute ca produse tradiţionale, dar la preţuri de două ori mai mari.

Potrivit datelor MADR, dinamica înregistrării produselor tradiţionale în registrul de atestare a crescut semnificativ în ultimii cinci ani, numărul acestora dublându-se sau chiar triplându-se în decursul unui an.

Cele mai multe produse, în număr de 1.474, erau cele din lapte şi produse lactate, iar în jur de 1.441 cele din carne şi produse din carne.