Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
Program de creditare a firmelor mici și mijlocii
Programul de creditare a firmelor mici și mijlocii IMM Invest a plecat de la bun început cu o imagine falsă, iar foarte multă lume a crezut că este vorba despre un program în care se dădeau tigăi gratis, a declarat Cristian Păun, preşedintele Consiliului de administraţie al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM).
Programul IMM Invest a fost demarat, de fapt, în februarie, cu un buget de 800 de milioane de lei, dar criza provocată de pandemie a schimbat total situația, plafonul actual al programului fiind, teoretic, de 30 de miliarde de lei, bani care nu vor putea fi accesați în totalitate întrucât nu sunt suficiente IMM-uri viabile active care să se califice pentru creditare.
„Foarte multă lume a crezut că este vorba despre un program, ca să parafrazez un prieten, în care se dădeau tigăi gratis. Nu a fost aşa ceva. Este un program de creditare pe care eu l-am asemănat cu următoarea metaforă: te afli într-o secetă, te afli în faţa unui câmp pe care trebuie să-l salvezi şi tu, practic, încerci să identifici acele fire verzi de porumb pe care trebuie să le uzi. E inutil să uzi plantele uscate, să uzi buruienile. Trebuie să găseşti firul acela de porumb verde viabil din care mai poţi să scoţi ceva. Noi am demarat acest program de fapt prin februarie (…) şi am plecat iniţial cu un buget de 800 de milioane de lei şi cu un ajutor de stat în spate. Venind criza, s-a schimbat situaţia. Ne-am trezit cu un plafon de 15 miliarde de lei, care avea în spate ajutor de stat pe partea de dobândă şi comision, o treabă destul de importantă. Apoi a venit legea în Parlament, care a modificat Ordonanţa de Urgenţă IMM Invest şi care a mai adăugat 15 miliarde de lei. Deci, ipotetic, astăzi vorbim despre un plafon de 30 de miliarde de lei“, a spus, duminică, la Digi24, Cristian Păun, preşedintele FNGCIMM, organismul care gestionează programul IMM Invest.
Potrivit oficialului, până acum au fost aprobate aproximativ 11.600 de credite, în valoare de circa 10 miliarde de lei și „ne apropiem de plafonul de 15 miliarde“ și 20.000 de IMM-uri creditate, aceasta fiind capacitatea reală a economiei româneşti.
„Să te bazezi pe un număr de până la 20.000 de IMM-uri viabile active, sănătoase, e ceva trist. (…) Dacă am mări plafonul, cum zice legea, la 30 de miliarde, nu mai ai cui să-i dai bani“, a subliniat Păun.
IMM Invest este un program de creditare în care statul asigură până la 90% din valoarea creditului, dobânda este subvenţionată integral de stat cel puţin până la final de an, zero comisioane legate de garanţia statului, zero comision de rambursare anticipată, iar perioada de acordare a garanţiei este de până la 72 de luni.
(Cristina Zamfirescu)