Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Program prelungit pentru plata taxelor și impozitelor
Primele zile din ianuarie vin, ca în fiecare an, cu aglomerație la direcțiile pentru plata impozitelor și taxelor locale și la sediile ANAF din țară, care sunt luate cu asalt de cei dornici să-și plătească din timp obligațiile fiscale, aceasta deși reducerea de 10% de care beneficiază cei care își achită integral taxele este valabilă până la 31 martie. Pentru a preveni formarea cozilor, reprezentanții autorităților din sectoarele 2, 3 şi 6 București, de exemplu, au prelungit programul ghișeelor în ianuarie și încurajează contribuabilii să plătească folosind și alte modalități, cum ar fi poșta, serviciile speciale din benzinării, bănci sau online.
În multe localități din țară, prima zi de lucru la direcțiile pentru plata impozitelor și taxelor locale a fost joi, 3 ianuarie, iar mulți dintre contribuabili au dorit să-și plătească datoriile de îndată ce s-au deschis ghișeele.
În București, contribuabilii din sectorul 6 s-au prezentat la casieriile Direcţiei de Impozite şi Taxe Locale încă de la primele ore ale dimineţii de joi, 3 ianuarie 2019. Funcționarii centrului din Șoseaua Virtuţii, cel mai aglomerat, le-au servit ceai cald celor care s-au aşezat la rând şi i-au direcţionat şi către celelalte centre din sector.
La Botoșani, potrivit presei locale, zeci de persoane au stat ieri la cozi interminabile la ghișeele administrației locale pentru a-și plăti taxele și impozitele locale.
În schimb, la Ploiești, „în prima zi de plată a taxelor și impozitelor locale nu a fost aglomerație. Precizăm că în anul 2019 taxele și impozitele locale nu au fost majorate, ci numai indexate cu indicele de inflație, de 1,34%", a precizat Simona Dolniceanu Vișean, directorul Serviciului Public Finanțe Locale Ploiești, pentru observatorulph.ro.
La Brașov, până în data de 8 ianuarie nu se încasează impozitele locale, aşa că la ghişeele de la Direcţia de Taxe şi Impozite Locale nu a fost aglomeraţie ca în alţi ani. De asemenea, la Bârlad, Serviciul de taxe și impozite persoane fizice va începe să încaseze obligațiile fiscale pentru anul în curs abia din 11 ianuarie.
Pentru evitarea aglomerației și a timpului pierdut la cozi, bucureștenii trebuie să știe că programul de lucru la direcţiile de impozite şi taxe din sectoarele 2, 3 şi 6 va fi prelungit în ianuarie.
În sectorul 2, programul de lucru la ghişeele Direcţiei Venituri Buget Local (DVBL) este prelungit cu câte o oră în fiecare zi, în intervalul 3 - 25 ianuarie, menţionând că 24 ianuarie este zi liberă.
Programul prelungit este următorul: luni, miercuri, joi şi vineri - între orele 8:30 şi 15:30, iar marţi - în intervalele 8:30 - 15:30, respectiv 16:30 - 18:30.
În sectorul 3, programul la ghișeele de plată a taxelor locale este prelungit tot în perioada 3 - 25 ianuarie, 24 ianuarie fiind zi liberă. În zilele de luni, marţi şi miercuri, intervalul de lucru cu publicul este 8:30 - 17:30. Joi şi vineri este program normal de lucru (joi, între orele 8:30 - 18:30, iar vineri - între 8:30 şi 16:30).
La rândul său, Primăria Sectorului 6 a anunţat că la Centrul nr. 5, situat pe Bd. Drumul Taberei nr. 40, programul din ianuarie este de luni până joi între orele 7:00 - 21:00, vineri - între 7:00 şi 19:00, iar sâmbăta în intervalul 9:00 - 14:00. La sediile centrelor din Bd. Drumul Taberei nr. 18 (Orizont), Șos. Virtuţii nr. 1-3, Calea Giuleşti nr. 125, programul prelungit este luni, marţi şi joi, în intervalul orar 8:30 - 17:30, miercuri - între orele 8:30 şi 18:30, iar vineri - între 8:30 şi 16:30.
Primăriile mai precizează că, la dispoziţia contribuabililor, sunt mai multe modalităţi de plată a impozitelor şi taxelor locale: în numerar, prin ghişeele informatizate ale oficiilor poştale; prin mandat poştal; prin intermediul serviciului Westaco Express, implementat în staţiile de benzină OMV din toată ţara; prin bănci, cu ordin de plată, utilizând sistemele electronice de plăţi ale acestora (internet banking, home banking etc.); plata online, cu card bancar, prin sistemul propriu de plăţi electronice sau prin Sistemul Naţional Electronic de Plăţi, accesând site-ul www.ghiseul.ro.