Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Programul pentru firmele mici și mijlocii a fost prelungit
Programul IMM Invest a fost prelungit până la 30 iulie 2021, a fost modificat criteriul de eligibilitate referitor la capacitatea de lichiditate a întreprinderilor solicitante, iar în categoriile de beneficiari au fost incluși și producătorii de vinuri și bere, a anunțat premierul Florin Cîţu, după ședința de Guvern de miercuri.
Programul IMM Inest este destinat susţinerii mediului antreprenorial și facilitează obținerea de către firmele mici și mijlocii a finanţării necesare în vederea continuării activităţii economice.
Astfel, IMM-urile pot solicita, prin intermediul programului, la băncile partenere, unul sau mai multe credite pentru investiţii și/sau pentru capital de lucru, garantate de stat în proporție de până la 90% din valoarea împrumuturilor.
Creditele accesate pot fi de maximum 10.000.000 de lei pentru investiţii şi 5.000.000 de lei pentru capital de lucru.
Ca o noutate, în programul dedicat IMM-urilor a fost introdus şi un program destinat antreprenorilor din agricultură, cu un plafon de un miliard de lei. Potrivit ministrului finanţelor, Alexandru Nazare, AGRO Invest se adresează firmelor din agricultură, pescuit, acvacultură şi sectorul alimentar şi poate fi accesat pentru acordarea de garanţii de stat în vederea obținerii de finanţare pentru capital de lucru sau pentru investiţii.
Grantul solicitat prin AGRO Invest are o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanţării garantate, cu condiţia încadrării în plafonul de 120.000 de euro pentru întreprinderile din sectorul pescuitului şi acvaculturii, 100.000 de euro pentru întreprinderile din domeniul producţiei primare de produse agricole, respectiv 800.000 de euro pentru firmele din sectorul alimentar. (C. Z.)