Start-upuri spaţiale din Japonia şi India au anunţat recent că au convenit să studieze împreună utilizarea sateliţilor echipaţi cu laser în vederea eliminării deşeurilor spaţiale orbitale, transmite
Programul „Tomata” nu a dus la scăderea importurilor de roșii
Ministrul agriculturii, Adrian Oros, a declarat, recent, la Timişoara, că ministerul doreşte sprijinirea legumicultorilor de a cultiva în spaţii protejate, sere şi solarii, orice legume, nu doar roşii, pe cât posibil din bani europeni, iar aceştia, la rândul lor, trebuie să înţeleagă că „sunt unele domenii şi perioade în care trebuie să facem lucrurile împreună, nu separat”.
Ministrul a precizat, într-o conferinţă de presă, că programul „Tomata” este în anul patru de aplicare, că nu a dus la scăderea importurilor de roșii şi statul trebuie să mute acel ajutor şi spre alte sectoare care sunt în dificultate.
„Pentru legumicultura în spaţii protejate vom face măsură în Pilonul II, astfel încât cei care doresc să facă în continuare legumicultură în spaţii protejate să poată accesa acea măsură, să-şi facă sere sau solarii (...) în care să poată cultiva orice legumă, nu doar tomata (...), să utilizăm bani europeni, nu să alocăm în fiecare an bani de la buget, pentru că, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, impactul economic asupra agriculturii nu a fost cel aşteptat. Exact în perioadele în care ne aşteptam să scadă importurile de tomate, când se derulau aceste programe, în fiecare an, cantităţile de tomate (importate, n.r.) erau în creştere”, a detaliat ministrul Oros.
El a insistat asupra faptului că problema cea mai mare pe care o au fermierii mici este cea legată de negociere, pentru că atunci când îşi vând marfa nu reuşesc niciodată să o vândă pe toată la preţuri competitive, iar când îşi cumpără imputurile, le iau la preţuri dezavantajoase. În acest context, ministrul a afirmat că „singura soluţie este cooperativa”.
(Cristina Zamfirescu)