Compania Meta, care deține rețelele sociale Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat recent eliminarea programului său de „verificare a faptelor” (fact-checking) şi diminuarea „cenzurii” cu privire la
Progrese minime în sistemul medical
"Situaţia va rămâne dificilă, până când România creează un sistem în care doctorii să lucreze pe salarii decente, în loc să câştige bani în clinici private sau primind bani pe sub mână.
Sistemul medical din România nu prezintă îmbunătăţiri, în ciuda contribuţiei UE, relevă Indexul european al sistemelor medicale (EHCI) din 2012, care plasează ţara noastră la coada clasamentului din acest punct de vedere, în urma unor state ca Albania sau Macedonia. România a obţinut 489 de puncte, plasându-se pe locul 32 din 34 de ţări, poziţia rămânând nemodificată din 2009. Potrivit indexului pe acest an, Olanda are cel mai bun sistem de sănătate, fiind urmată de Danemarca, Islanda, Luxemburg şi Belgia. "Ar fi corect să nu comparăm România cu membrii UE mai bogaţi. Dar situaţia din ţările din regiune, precum Croaţia, Macedonia sau Albania, arată că România are mult de recuperat", afirmă dr. Arne Björnberg, şeful echipei de evaluare a ţării noastre. "Mai alarmant este faptul că România, membru UE încă din 2007, pare să facă progrese minime în domeniul sănătăţii, în ciuda contribuţiei imense de la Uniunea Europeană, iar cei de la Bruxelles ar trebui să se îngrijoreze", atrage atenţia Arne Björnberg. "Situaţia va rămâne dificilă, până când România creează un sistem în care doctorii să lucreze pe salarii decente, în spitale în care să fie principalul lor loc de muncă, în loc să câştige bani în clinici private sau primind bani pe sub mână", a mai remarcat şeful echipei de evaluatori. Infecţiile intraspitaliceşti, cea mai mare problemă în UE În timp ce situaţia din România rămâne îngrijorătoare, raportul EHCI reflectă o îmbunătăţire continuă a sistemelor medicale europene. Totuşi, raportul atrage atenţia că, indiferent de situaţia economică, "Europa rămâne teritoriul predilect al infecţiilor intraspitaliceşti". La jumătate din cele 34 de ţări evaluate, EHCI a declarat cod roşu de alertă privind riscul de infecţie. "O iniţiativă UE privind interzicerea vinderii antibioticelor către pacienţii fără reţetă ar reduce această cifră. Siguranţa pacienţilor ar avea mai multe de câştigat din această iniţiativă decât din oricare alta din UE", afirmă Johan Hjertqvist, fondator şi preşedinte HCP.