Românii care vor să cumpere o locuinţă în această perioadă trebuie să plătească, în medie, cu 14% mai mult decât cei care au făcut acest pas la finele lui 2023, reiese dintr-o analiză de specialitate.
Proiect privind instalarea de panouri solare pe blocuri
Programul de investiţii „Urban Up”, în valoare de 150 de milioane de lei, care va permite asociaţiilor de proprietari să își instaleze sisteme fotovoltaice pe blocuri este în dezbatere publică, de săptămâna trecută, pe site-ul Ministerului Energiei.
Potrivit lui Adrian Vintilă, consilier al ministrului energiei, proiectul propune finanțarea unui sistem minim de 10 kilowaţi putere instalată şi 50% stocare, cu o valoare nerambursabilă de 100.000 de lei pe asociaţie. „Este un cost acoperitor din punctul nostru de vedere pentru o investiţie ca aceasta. Asta înseamnă că la nivelul întregului buget putem să avem cel puţin 1.500 de blocuri care să beneficieze de astfel de investiţii”, a declarat Adrian Vintilă, citat de Agerpres. Proiectul ar urma să fie lansat, cel târziu, în luna martie a anului viitor, „pentru ca în perioada imediat următoare să înceapă evaluarea proiectelor şi implementarea, astfel încât în vară deja acoperişurile să poată să producă energia electrică”.
Programul va contribui la reducerea substanţială a facturilor locatarilor din blocuri, însă legislația în vigoare le permite acestora să folosească energia doar în spaţiile comune, pentru iluminat şi ascensor, a atras atenția Asociaţia Prosumatorilor şi a Comunităţilor de Energie, care propune ca soluție introducerea „Contorizării Nete Virtuale” (Virtual Net Metering - VNM). Este un sistem care facilitează împărţirea energiei solare produse între toţi locatarii, în mod egal. Potrivit sursei citate, contorizarea virtuală netă va deveni o componentă a pachetului legislativ dedicat comunităţilor de energie, iar o astfel de iniţiativă va fi propusă Parlamentului, cel mai probabil, în 2025. (C. Z.)