Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Proiectul educaţional „Sfântul Andrei - Apostolul şi Ocrotitorul românilor“, la Dobrovăţ
Marţi, 2 decembrie 2014, au avut loc la Căminul cultural Dobrovăţ o serie de activităţi incluse în proiectul educaţional „Sfântul Andrei - Apostolul şi Ocrotitorul românilor“, aflat la întâia ediţie.
Scopul principal al implementării acestui proiect a fost cunoaşterea temeinică de către elevi a originii spiritualităţii noastre creştine şi a unicităţii acesteia în lume, dovedită prin faptul că noi, românii, purtăm numele de creştini încă dinainte de a-l purta pe cel de români, din timpul strămoşilor noştri daci, pe care cel dintâi chemat la apostolat de Mântuitorul Iisus Hristos, însuşi Apostolul Andrei, i-a luminat cu lumina cunoştinţei Dumnezeului celui viu. Din acest punct de vedere, proiectul organizat la Dobrovăţ a reprezentat un omagiu înălţat Sfântului Apostol Andrei pentru lucrarea sa misionară desfăşurată pe teritoriul ţării noastre şi, în acelaşi timp, o rugăminte fierbinte de a ne purta de grijă în continuare prin rugăciunile sale la Tronul ceresc, în calitate de naş spiritual al poporului nostru. Proiectul a vizat, de asemenea, realizarea unui parteneriat educaţional între şcoală, primărie, biserică şi comunitate.
Invitaţii speciali la activităţile proiectului educaţional „Sfântul Andrei - Apostolul şi Ocrotitorul românilor“ au fost părintele Vasile Nechita de la Biserica „Sfântul Apostol Andrei“ din Iaşi, doamna profesoară Beatrice Iosub, consilier educativ la Şcoala Miroslava din jud. Iaşi, domnul profesor de istorie Moraru Lucian de la Şcoala Normală ,,Vasile Lupu“ - Iaşi şi corul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, condus de dirijorul Mirel Nechita. În deschiderea activităţilor evenimentului, corul ciclului primar al Şcolii Gimnaziale ,,Ştefan cel Mare şi Sfânt“ din Dobrovăţ, format din elevi ai claselor a II-a , a III-a şi a IV-a, a susţinut un moment artistic închinat Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie.
Activităţile proiectului „Sfântul Andrei - Apostolul şi Ocrotitorul românilor“ au fost următoarele: prezentarea vieţii şi activităţii Sfântului Apostol Andrei, un concurs de creaţie artistică în cinstea Sfântului Apostol Andrei cu jurizare din rândul invitaţilor participanţi, cu acordare de diplome, interpretarea unor tropare în cinstea Sfântului Apostol Andrei de către elevi de gimnaziu ai şcolii din Dobrovăţ. Darul surpriză pentru toţi elevii participanţi şi cadrele didactice implicate în acest proiect va fi un pelerinaj la peştera Sfântului din localitatea dobrogeană Ion Corvin, în vacanţa de vară. Spre încântarea şi bucuria tuturor spectatorilor, corul Mitropoliei Moldovei a interpretat la finalul activităţilor proiectului Balada Sfântului Apostol Andrei, precum şi un repertoriu de colinde, preîntâmpinând marea sărbătoare a Naşterii Domnului .
Această primă ediţie a proiectului „Sfântul Andrei - Apostolul şi Ocrotitorul românilor“ reprezintă pentru şcoală un parteneriat reuşit cu instituţiile implicate şi o adăugare rodnică în plan educaţional şi duhovnicesc. (Consilier educativ prof. Zaharia Viviana - coordonator de proiect)