Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Proiectul „Europeana 1914-1918“, la Biblioteca „Lucian Blaga“ din Sibiu
În anul 2014 se împlinesc 100 ani de la izbucnirea Primului Război Mondial şi, în întreaga Europă, sunt planificate mai multe manifestări sub egida Comisiei Europene. Proiectul „Europeana 1914-1918“ din Romania, desfăşurat în două etape, la Biblioteca Academiei Române şi la Cluj-Napoca, ajunge la Sibiu, unde, la Biblioteca Universităţii „Lucian Blaga“, se organizează în zilele de 23-24 mai, o caravană de adunare a amintirilor din perioada 1914-1918.
Biblioteca, muzeul şi arhiva digitală a Europei, marchează Centenarul izbucnirii Primului Război Mondial prin proiecte menite să colecteze şi să publice pe internet amintiri de familie şi poveşti personale de război, pentru a ajuta generaţiile viitoare să înţeleagă mai bine impactul acestui eveniment asupra oamenilor obişnuiţi de pe continent. Până în prezent, în cadrul proiectului, s-au adunat peste 50.000 de fotografii, reprezentând obiecte, scrisori şi jurnale scanate din perioada Primului Război Mondial, pe site-ul www.europeana1914-1918.eu. Proiectul s-a desfăşurat cu succes în Germania, Anglia, Irlanda, Luxemburg, Slovenia, Danemarca, Italia, Cipru, Franţa, începând cu 2011, reuşind să atragă mii de oameni. Aceştia au contribuit cu poveşti şi amintiri originale, nepublicate anterior, îmbogăţind astfel arhiva digitală care oferă noi surse pentru cercetare, educaţie, expoziţii şi evenimente comemorative. În România au avut loc deja două campanii de colectare a amintirilor de familie: la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti şi la Biblioteca Judeţeană din Cluj-Napoca, în 2013.
Dată fiind valoarea de simbol cultural şi istoric a oraşului Sibiu, ca şi faptul că amintirile şi experienţele soldaţilor români şi ale populaţiei din Transilvania, în Primul Război Mondial au fost mai puţin studiate şi popularizate, este extrem de oportună realizarea unei campanii de colectare a amintirilor de familie şi poveştilor personale de război, conform unui comunicat al Universităţii „Lucian Blaga“ din Sibiu. Biblioteca ULB Sibiu va oferi spaţiul generos destinat acestei manifestări şi personal specializat care va realiza interviurile cu publicul şi prelucrarea digitală a materialului. Evenimentul va fi ilustrat pe site-ul Europeana 1914-1918 şi pe blogul Europeana, iar materialele adunate în timpul campaniei vor fi stocate pe site-ul Europeana 1914-1918, întreţinut de Universitatea din Oxford.