Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Propunere: Ajutoare lunare maxime de 500 de lei pentru energie
Pe masa Guvernului există o propunere concretă privind ajutorarea a „milioane de români” care au un venit şi un consum mediu atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică, potrivit ministrului energiei, Virgil Popescu. Pe de altă parte, prin Legea consumatorului vulnerabil, se preconizează că sumele maxime pe care le-ar putea primi cei mai defavorizați consumatori ar putea ajunge la 250 de lei lunar pentru gaze, 500 de lei pentru energie şi 160 de lei pentru lemn de foc.
Propunerea de acordare a unui ajutor românilor cu venituri sub nivelul mediu pentru plata facturilor la energie de la iarnă a fost elaborată de Ministerul Energiei și va fi prezentată premierului în această săptămână.
„Ceea ce vrem noi să facem mai departe, pe lângă consumatorul vulnerabil, este să gândim o schemă de ajutor pentru această iarnă pentru milioane de români care au un venit mediu, care au un consum mediu, atât la gaze naturale, cât şi la energie electrică, şi vom veni săptămâna aceasta cu o propunere. O voi prezenta întâi premierului, după care vom ieşi cu ea public”, a spus ministrul energiei, Virgil Popescu, la Digi 24.
În ceea ce priveşte ajutoarele care vor fi acordate prin Legea consumatorului vulnerabil, ministrul a precizat că sumele maxime pe care le pot primi cei care se încadrează sunt de 250 de lei lunar pentru gaze naturale, 500 de lei pentru energie electrică şi 160 de lei pentru lemn de foc.
„Dacă e vorba de familiile cu un membru, plafonul de venituri este de 1.444 de lei, dacă e vorba de familiile cu mai mulţi membri plafonul este de 810 de lei pentru un membru de familie.
Vorbim de venituri lunare. Ei pot să obţină aşa: 250 de lei lunar pentru gaze naturale, 500 de lei pentru energie electrică şi 160 de lei pentru lemn de foc. Acestea sunt sumele maximale. Este un proiect al Ministerului Muncii. (…) Eu sper ca în septembrie să fie aprobat de Camera Deputaţilor. Există mai multe dispute pe data de intrare în funcţiune a acestei legi. Dar vreau să vă zic că o să venim cu un alt pachet, cu o altă lege care ajută mult mai mulţi oameni, vorbim de milioane de oameni, inclusiv pe consumatorii vulnerabili (…), pe care o vom aproba prin ordonanţă de urgenţă, pentru această iarnă, probabil 1 noiembrie - 31 martie. Din acest punct de vedere, nu mai e aşa de important în cât timp şi cât de repede se face Legea consumatorului vulnerabil, pentru că în această iarnă, consumatorii vulnerabili, deci şi cei care au un venit mediu sau un consum mediu, vor fi protejaţi”, a explicat Virgil Popescu.
Referitor tot la Legea consumatorului vulnerabil, potrivit preşedintelui Camerei Deputaților, Ludovic Orban, „discuţia decisivă” din coaliție pe această temă va avea loc lunea viitoare. El a precizat, la TVR 1, că legea ar putea să intre în vigoare de la 1 octombrie, iar „de la 1 ianuarie să se poată plăti efectiv”. (C. Z.)