Ordonanța adoptată de Guvern la 30 decembrie 2024 include și măsuri care privesc agricultura și industria agroalimentară. Printre acestea se numără: eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din cele
Propunere: examene mai dificile pentru permisul auto
În România, au loc, în medie, 13 accidente grave pe zi, iar peste 1.600 de persoane îşi pierd viaţa anual pe drumurile publice. Acest lucru înseamnă că țara noastră înregistrează în fiecare an 86 de victime la un milion de locuitori, comparativ cu 46 la nivel european. Pornind de la aceste cifre, Coaliţia pentru Siguranţă Rutieră, o asociere de 25 de organizații din domeniul transportului, asigurărilor, tehnologiei, a lansat miercuri Carta Albă a Siguranţei Rutiere, un document cu bune practici, scenarii şi obiective pe termen scurt și mediu în vederea reducerii numărului de accidente și a gravității acestora.
Printre măsurile concrete propuse se numără: organizarea anual a unei Săptămâni Naţionale a Siguranţei Rutiere; înăsprirea pedepselor pentru cei care consumă alcool sau substanţe psihoactive la volan; crearea unor „zone libere de accidente rutiere”, prin reamenajarea porțiunilor de drum în care au loc multe accidente; introducerea unui sistem automat de camere video (fixe și mobile); limită de viteză de 30 km/h în orașe; dotarea Poliției Rutiere cu vehicule neinscripționate.
Documentul cere și „reanalizarea modului de obținere a permisului auto”, având în vedere că, potrivit Poliției Române, 28% dintre accidentele grave din 2022 au fost cauzate de șoferi cu mai puțin de un an de experiență. În acest sens, autorii Cartei propun inițierea de „acțiuni pentru a ridica nivelul dificultății examenului auto, spre exemplu prin revenirea la probele de poligon și de conducere de noapte”.
În vederea reducerii conducerii neatente, documentul pledează pentru cursuri de responsabilizare rutieră pentru șoferii care au dobândit permisul cu mai mult de 10-15 ani în urmă. (C. Z.)