Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Propuneri ale Poliției pentru creșterea siguranței rutiere
Ministerul Afacerilor Interne (MAI) doreşte introducerea unor prevederi legale care să determine reducerea infracționalității rutiere și a celei legate de consumul și traficul de droguri. Printre propuneri se numără posibilitatea ca poliţiştii să poată aplica sancţiuni pe baza imaginilor înregistrate de dispozitive aflate în autovehiculele din trafic sau confiscarea mașinilor şoferilor prinși băuţi sau drogaţi în mod repetat sau a celor care provoacă accidente grave.
În urma unor dezbateri desfășurate la nivelul MAI, vor fi propuse măsuri de consolidare a cadrului legislativ pentru creşterea gradului de siguranţă al cetăţeanului şi combaterea infracţionalităţii, în special privind traficul de droguri, traficul de persoane, arme, siguranţă rutieră şi migraţie ilegală, a declarat secretarul de stat în MAI, chestor general de poliţie Bogdan Despescu, care a enumerat, într-o conferință de presă, propunerile avute în vedere.
„În domeniul siguranţei rutiere, o măsură vizează confiscarea vehiculelor folosite ca armă de conducătorii auto. Concret, va face obiectul confiscării de autovehicule situaţia în care, în mod repetat, şoferul este depistat sub influenţa alcoolului şi drogurilor sau şoferul aflat sub influenţa alcoolului sau substanţelor psihoactive provoacă un accident rutier soldat cu decesul unei persoane”, a declarat Despescu, potrivit Agerpres. O altă modificare legislativă propusă prevede folosirea, de către polițiști, a imaginilor înregistrate de camerele de luat vederi stradale sau de cele din autovehiculele persoanelor fizice.
„Valorificarea resurselor tehnice deţinute de către administraţiile publice locale (...). Există un act normativ adoptat în Parlament, este în vigoare şi ne pregătim să operaţionalizăm anumite sisteme. Prin folosirea acestor sisteme stradale ale administraţiei publice locale vom veni cu un plus din punctul de vedere al siguranţei rutiere în zonele urbane. De asemenea, vrem să utilizăm dispozitivele deţinute de persoane fizice în mijloacele auto. Bineînţeles, atât cele din administraţia publică locală, cât şi cele deţinute de persoane fizice vor avea o aplicare pe anumite genuri de fapte, fapte cu grad de pericol ridicat”, a spus secretarul de stat.
În domeniul combaterii criminalității legate de droguri, printre propuneri se numără înăsprirea condiţiilor în care traficanţii pot beneficia de reducerea pedepselor, eliminarea posibilităţii condamnării cu suspendare în cazul infracţiunilor de trafic cu aceste substanțe şi incriminarea unor noi fapte referitoare la publicitatea drogurilor.
Secretarul de stat a mai anunţat că s-a dispus evaluarea a 200 de angajați ai MAI care să se alăture structurilor antidrog și că ministerul doreşte introducerea unor reglementări în lege prin care poliţiştii care contribuie la mari capturi de droguri, arme sau la denunţarea unor fapte de corupţie să poată primi bonificaţii. (C. Z.)