Ponderea datoriei guvernamentale brute în PIB în Uniunea Europeană a crescut, la finele trimestrului doi din 2024, până la 81,5%, de la 81,3% la finalul primului trimestru, arată datele Eurostat. În zona euro,
Protest al angajaţilor din construcţii
Propunerea Guvernului de majorare a taxelor în sectorul construcţiilor i-a scos în stradă pe salariaţi, aceştia protestând în Piaţa Victoriei. Diriginţii de şantier îşi arată susţinerea şi apreciază că intenţia Executivului „va pune în pericol echilibrul fragil al industriei de resort şi va afecta în mod direct vieţile a sute de mii de angajaţi”.
Salariaţii din construcţii, membri ai Federaţiei Generale a Sindicatelor Familia (FGS), susţinuţi de Federaţia Patronatelor Societăţilor din Construcţii, Blocul Naţional Sindical (BNS) şi Casa Socială a Constructorilor, au protestat ieri în Piaţa Victoriei împotriva intenţiei Guvernului de a elimina facilităţile fiscale acordate angajaţilor din acest sector.
Sindicatele au reclamat că propunerile guvernanţilor va duce la o scădere a veniturilor, „ceea ce îi va determina pe mulţi constructori să plece din România în căutarea unor locuri de muncă mai bine plătite în alte ţări”.
Preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, a subliniat că modificările aduse Codului fiscal, propuse de guvernanţi, „lovesc nu numai în sectorul construcţiilor, ci afectează şi alte categorii de salariaţi” şi solicită transparenţă din partea Executivului atunci când se doreşte „luarea unor astfel de decizii”.
FGS Familia şi BNS propun Guvernului mai multe măsuri pentru a preveni efectele eliminării facilităţilor fiscale la 1 septembrie 2023, printre acestea numărându-se „negocierea şi încheierea unui contract colectiv la nivel de sector, eliminarea treptată a facilităţii fiscale, cu respectarea calendarului asumat prin PNRR (măsura 208) începând cu 2025, pregătirea unei politici salariale a sectorului pentru următorii ani, care să aducă o reechilibrare a salariilor (în special în sectorul privat) şi pregătirea unor pachete de măsuri pentru reducerea muncii la negru şi la gri în sector, inclusiv introducerea cardului lucrătorilor în construcţii”.
În acelaşi timp, Colegiul Tehnic al Diriginţilor de Şantier şi Responsabililor Tehnici cu Execuţia apreciază că intenţia Guvernului de majorare a taxelor în sectorul construcţiilor este o iniţiativă care, „deşi poate avea intenţii bune în a genera venituri suplimentare pentru bugetul naţional, va pune în pericol echilibrul fragil al industriei noastre şi va afecta în mod direct vieţile a sute de mii de angajaţi din acest sector”.
Reprezentanţii diriginţilor de şantier apreciază că majorarea propusă „va crea o presiune financiară enormă asupra companiilor de construcţii”, iar multe se vor închide.
Coaliţia de guvernare discută un pachet de măsuri fiscale, creşteri de taxe şi impozite, care ar urma să fie aplicate de la 1 septembrie, pentru a aduce la buget fonduri suplimentare astfel încât România să se încadreze în deficitul negociat cu Comisia Europeană. (O.N.)