Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Protest al sindicaliştilor la Bruxelles
Zeci de mii de sindicalişti din întreaga comunitate europeană au protestat, ieri, în capitala Belgiei, faţă de măsurile de austeritate luate de guvernele statelor din blocul comunitar.
Protestatarii au manifestat în faţa sediilor instituţiilor europene, nemulţumiţi de măsurile de austeritate. "Nu noi am declanşat criza. Factura trebuie plătită de bănci, nu de muncitori", spun sindicaliştii, citaţi de BBC. La mitingul de la Bruxelles a fost prezentă şi o delegaţie a Confederaţiei Naţionale Sindicale "Cartel ALFA", formată din 225 de sindicalişti. Transporturile din capitala Europei au fost paralizate de ampla manifestaţie sindicală europeană, iar Poliţia a dispus închiderea completă a tunelurilor rutiere de pe şoseaua circulară şi a tunelului Belliard ce facilitează ieşirea din oraş în direcţia Namur. Multe dintre guvernele din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene au fost nevoite să taie salariile, pensiile sau ajutoarele sociale, pentru a face faţă deficitului bugetar provocat de criza economică. În Spania au fost îngheţate pensiile şi s-a tăiat 5% din salariile funcţionarilor publici şi 15% din salariile miniştrilor. În plus, cecul în valoare de 2.500 de euro pentru nou-născuţi a fost eliminat. Şi în Portugalia au fost reduse salariile din domeniul public. Funcţionarii au primit cu 5% mai puţin la salariu, iar TVA şi impozitul pe profit au fost majorate tot cu 5%. În Franţa, vârsta de pensionare a crescut de la 60 la 62 de ani, s-a decis eliminarea a 100 mii de posturi din sistemul de stat până în 2013 şi majorarea impozitului pe venit la 41%. Totodată, salariile funcţionarilor italieni au fost îngheţate timp de un an, în timp ce în Grecia şi Irlanda şomajul a atins cel mai înalt nivel din ultimul deceniu.