Aproape 150.000 de contribuabili au notificat intenţia de a beneficia de amnistia fiscală, majoritatea persoane fizice, potrivit datelor de săptămâna trecută ale Guvernului. Termenul de aplicare a amnistiei
Protest cauzat de „haosul legislativ şi incertitudinea fiscală”
Un protest al contabililor și economiștilor, susținut de organizații patronale din mai multe domenii, a avut loc în Piaţa Victoriei din Capitală, dar și în alte orașe din țară, cu scopul de a atrage atenţia asupra „haosului legislativ şi incertitudinii fiscale” și asupra nevoii de predictibilitate a modificărilor fiscale, cu anunțarea acestora cu cel puțin șase luni înainte.
„În ultimele luni, am fost martorii unei avalanşe de modificări legislative, care apar în medie la fiecare două zile lucrătoare. Este imposibil să cerem celor care îşi plătesc taxele şi impozitele să-şi adapteze permanent afacerile sau bugetele personale la un astfel de ritm haotic. (…) De la înfiinţare, fiecare companie este tratată ca un potenţial evazionist, iar această presiune este amplificată de peste 60 de instituţii cu atribuţii de control, fără a oferi însă îndrumare şi consiliere adecvată”, a transmis Patronatul Antreprenorilor Contabili din România, organizatorul manifestației.
Protestul a vizat nu doar problematica recentă a e-TVA şi e-Factura, ci şi „adoptarea ordonanţelor de urgenţă fără consultare publică şi fără implicarea specialiştilor” sau cerinţa de a schimba din nou casele de marcat pentru a imprima QR coduri, fără a oferi deduceri fiscale. De asemenea, asociația solicită predictibilitate legislativă prin stabilirea unui calendar clar al modificărilor fiscale, cu o perioadă de minimum şase luni înainte de implementare.
Organizația a anunțat și că a reușit deschiderea unui dialog cu autoritățile, iar discuțiile cu reprezentanții premierului și cu cei ai Ministerului Finanțelor au avut loc în paralel cu protestul din Piaţa Victoriei, au declarat, pentru Agerpres, reprezentanţii patronatului. (C. Z.)