Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Proteste în spitale legate de sporuri
Sute de angajaţi ai spitalelor din ţară au protestat, luni-dimineaţă, nemulţumiţi de scăderea veniturilor după aplicarea noii legi a salarizării. Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a avut ieri discuţii cu managerii spitalelor în care au avut loc proteste, ocazie cu care a precizat că există o prevedere legală prin care aceştia pot acorda stimulente, în limita a două salarii minime brute pe ţară, care să compenseze sporurile reduse.
Ministrul sănătăţii, Sorina Pintea, a avut, ieri, discuţii cu managerii de spitale unde au avut loc proteste.
„Am chemat managerii să avem o discuţie. Deja cu managera de la Spitalul Bagdasar am avut această discuţie, am revizuit puţin acordarea sporurilor, precum şi modul de repartizare”, a declarat Pintea, la Digi 24.
Ministrul a adăugat că nu este obligatoriu ca toţi angajaţii să ia sporul maxim. „Discut cu fiecare manager în parte, îi rog să îmi prezinte situaţia, să văd modul în care s-au repartizat sporurile, dar, am mai spus-o, nu e obligatoriu ca toată lumea să ia sporul maxim”, a afirmat Pintea.
În opinia sa, atâta vreme cât un spital are cheltuieli de personal peste 80% este o problemă. „Mă întreb cum şi-au desfăşurat activitatea medicală, cum au putut să se aprovizioneze cu medicamente, cu materiale sanitare”, a spus Pintea.
Pe de altă parte, într-o întâlnire avută vineri cu reprezentanţii sindicatelor, ministrul Sorina Pintea a aproximat la 10% procentul angajaţilor din sistemul sanitar care riscă să aibă salarii mai mici, dar a subliniat că există o prevedere legală prin care această problemă poate fi soluţionată de către managerii spitalelor prin acordarea de stimulente în limita a două salarii minime brute pe ţară.
Ministrul a confirmat şi faptul că, la propunerea sindicatelor, va fi regândit regulamentul de sporuri, pe categorii de spitale.
Plafonarea sporurilor şi reducerea veniturilor i-au scos în curtea unităţii medicale ieri-dimineaţă pe infirmierii şi brancardierii de la Spitalul „Bagdasar Arseni”. În replică, conducerea spitalului i-a asigurat pe angajaţii care au protestat că nu vor avea venituri mai mici faţă de luna precedentă, potrivit purtătorului de cuvânt al instituţiei, medicul Florin Bică.
Proteste au fost şi la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Craiova unde sute de angajaţi - medici, asistenţi, infirmieri şi brancardieri etc. - au ieşit, luni-dimineaţă, în curtea instituţiei sanitare în semn de nemulţumire faţă de scăderea veniturilor.
Pe timpul protestului, angajaţii de la SJU Craiova au strigat „grevă generală”, afirmând că intenţionează să declanşeze această formă de protest dacă revendicările lor nu vor fi soluţionate.
„La cei cărora le-a crescut salariul, iar sporul a scăzut - este o compensare, dar la cei la care nu a crescut salariul şi a scăzut sporul, venitul a scăzut. Lucrurile trebuiau făcute în aşa fel încât să nu afecteze venitul nimănui”, a declarat pentru Agerpres Eleodor Cârstoiu, medic la SJU Craiova.
Tot ieri, zeci de angajaţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba, membri ai Sindicatului Sanitas, au pichetat Prefectura Alba, nemulţumiţi că în martie au încasat mai puţini bani faţă de februarie.
„Vrem sporurile înapoi” a fost principala lozincă scandată de către protestatari. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirea şi că unii colegi din spitale mai mici, cum sunt cele din Aiud sau Cîmpeni, primesc mai mulţi bani decât ei.
Salariile nete ale unui număr de 273 de angajaţi, dintr-un total de 1.227 ai SJU Alba Iulia, au înregistrat o diminuare în martie faţă de luna anterioară, cei mai afectaţi fiind biologii, chimiştii, kinetoterapeuţii, infirmierii, brancardierii, confirmă un memoriu transmis vineri chiar de conducerea spitalului.
În document, managerul SJU Alba Iulia, Nicoleta Coşarcă, atrage atenţia asupra unor „discrepanţe salariale” datorate legislaţiei care limitează suma sporurilor la 30% din suma salariilor de bază.