Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Proteste şi în Europa împotriva creşterii vârstei de pensionare
Şeful statului a refuzat promulgarea mult disputatei legi a pensiilor, Traian Băsescu trimiţând actul normativ Parlamentului, solicitând stabilirea vârstei de pensionare pentru femei la 63 de ani.
Legea sistemului unitar de pensii publice va ajunge din nou pe masa parlamentarilor ca urmare a deciziei preşedintelui Traian Băsescu de a refuza promulgarea actului normativ. La o zi distanţă de decizia Curţii Constituţionale privind constituţionalitatea legii care a generat dispute şi acuzaţii de fraudă în plenul Parlamentului, şeful statului a venit cu propunerea schimbării vârstei de pensionare a femeilor, de la 65 de ani cât era stipulată în actul normativ, la 63 de ani. "Ţinând cont de realităţile socio-profesionale şi de activitatea zilnică a femeilor, considerăm că este necesară stabilirea diferenţiată a vârstei standard de pensionare pentru bărbaţi şi femei. Propun astfel Parlamentului să analizeze posibilitatea de a reduce vârsta de pensionare pentru femei de la 65 la 63 de ani", declara în cursul după-amiezii de miercuri şeful statului. Astfel, legea pensiilor va intra în analiza şi dezbaterea senatorilor începând de săptămâna viitoare, urmând ca după votul din Senat şi deputaţii să se pronunţe cu privire la textul de lege. În prezent, femeile se pensionează la vârsta de 58 de ani, iar bărbaţii la 62, necesitatea egalizării şi creşterii, totodată, a vârstei de pensionare fiind explicată de iniţiatorii actului normativ ca urmare a presiunii exercitate asupra bugetului de stat, 5,5 milioane de contribuabili susţinând aproximativ 4 milioane de pensionari. Schimbarea vârstei de pensionare declanşează proteste în Europa, zeci de mii de muncitori ieşind în stradă la Sofia, Atena şi în Macedonia. Aproximativ 10.000 de muncitori au protestat în capitala Bulgariei, împotriva planurilor guvernului conservator de a creşte vârsta de pensionare la 65 de ani, de la 63 de ani pentru bărbaţi şi 60 de ani pentru femei. În Macedonia, peste 2.000 de ofiţeri de poliţie au mărşăluit prin capitala Skopje împotriva schimbării vârstei de pensionare, scrie agenţia britanică Press Association. Şi Franţa este afectată de protestele sindicatelor, la sfârşitul săptămânii trecute sute de mii de persoane au manifestat în principalele oraşe împotriva reformei pensiilor, deja votată de deputaţii francezi, care prevede, între altele, ridicarea vârstei minime de pensionare de la 60 la 62 de ani.