Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Protestul angajaţilor din finanţe se extinde
Liderii sindicali din învăţământ, administraţie publică locală, poliţie şi penitenciare se solidarizează cu angajaţii Ministerului de Finanţe, anunţându-şi participarea la viitoarele acţiuni de protest.
Angajaţii de la Direcţiile de Finanţe din aproape 20 de judeţe au ieşit, ieri, în stradă, după ce negocierile cu ministrul Gheorghe Ialomiţianu au eşuat. Protestul spontan de la Ministerul de Finanţe a pornit de la neacordarea pe ultimele trei luni a suplimentelor financiare, sub formă de cotă parte din sumele recuperate de angajaţi, în urma combaterii muncii la negru, a contrabandei şi evaziunii fiscale. "Odată cu reducerea salariului de încadrare cu 25% şi cu neacordarea stimulentelor în Ministerul de Finanţe, majoritatea angajaţilor din instituţiile din subordinea acestui minister - Garda Financiară, Trezoreria, Vama şi alte organisme de control - au ajuns la un venit net lunar cuprins între 300 şi 700 de lei", a spus preşedintele Sindicatului Naţional al Funcţionarilor Publici, Sebastian Oprescu. În replică, ministrul de resort, Gheorghe Ialomiţianu, a declarat ieri că forma de manifestare a angajaţilor din minister şi instituţiile subordonate este ilegală, în consecinţă participanţii nu vor fi plătiţi pentru orele de muncă pierdute. "Am găsit soluţii şi vom îmbunătăţi colectarea, astfel încât colegii să poată acţiona, să aibă rezultate pentru stimulente. O să discut cu liderii de sindicat, chiar dacă acţiunea nu este legală", a precizat oficialul MFP. Sindicaliştii din Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă, din inspecţiile de muncă, agenţiile de acordare a ajutorului social şi a altor drepturi sociale, precum şi cei ai caselor de pensii aflate în subordinea Ministerului Muncii susţin că revendicările colegilor de la Finanţe sunt şi ale lor, deoarece "veniturile angajaţilor din aces-te instituţii au scăzut în proporţie de 30-50%, ca urmare a eliminării stimulentelor. Secretarul general al FSLI, Liviu Pop, anunţa, ieri, că la acţiunile de protest va participa şi personalul didactic şi nedidactic din învăţământ. De asemenea, reprezentanţii sindicatului din poliţie s-au arătat solidari cu mişcarea finanţiştilor.