Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
Protocol pentru apropierea românilor din diasporă
Ministrul pentru românii de pretutindeni, Natalia Intotero, şi preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, au semnat miercuri un protocol de colaborare între cele două instituţii - vor fi organizate şcoli de vară, întâlniri, cursuri pentru elita românească ce trăieşte în diasporă şi va fi realizată o enciclopedie a românilor de pretutindeni.
„Cred că astăzi este o zi istorică pentru românii de pretutindeni în Anul Centenar, un an foarte important pentru toţi românii, indiferent de locul unde trăiesc sau locuiesc. (...) În acest an trebuie să fim mai uniţi ca niciodată şi împreună să realizăm cât mai multe proiecte pentru păstrarea identităţii culturale, lingvistice a românilor noştri de pretutindeni. (...) Practic va fi vorba de câteva proiecte concrete care vor veni în sprijinul acestora, începând de la susţinere, cu expertiza noastră, a unor cursuri pe care dânşii le vor desfăşura pentru românii de pretutindeni cu privire la studiul istoriei poporului român şi nu numai, de asemenea realizarea unei enciclopedii a românilor de pretutindeni”, a declarat ministrul Natalia Intotero, cu prilejul semnării protocolului.
Ea a punctat şi participarea MRP şi a academicienilor la taberele care se desfăşoară în prezent pentru tineri din afara graniţelor.
„Avem taberele ARC. În acest an, am suplimentat cu 1.000 de locuri numărul participanţilor, practic de la 2.000 am crescut la 3.000, iar dânşii, cu expertiza lor, vor participa la cursuri, în special de istorie. (...) Aceste tabere se desfăşoară la Sulina, Tulcea, şi Oglinzi, Neamţ, iar pentru seria de vară vom avea 2.700 de locuri, pentru seria de iarnă vom mai avea încă 300 de locuri în judeţele Gorj şi Hunedoara”, a spus Intotero.
Preşedintele Academiei Române a declarat că elita românească ce trăieşte în diasporă trebuie să simtă că ţara o sprijină. El a precizat că protocolul vizează tot poporul român care trăieşte în diasporă.
„Avem acţiuni importante în Republica Moldova, unde trebuie să mergem cu un mesaj ferm şi puternic de românism, contracarând acţiuni care se desfăşoară acolo şi care sunt îndreptate împotriva spiritului românesc. Vrem să mergem în Bucovina de Nord, vrem să mergem în Maramureşul istoric, vrem să mergem la românii din Ungaria, la românii din Serbia (...) şi peste tot acolo unde e nevoie ca vocea noastră să se audă”, a subliniat preşedintele academiei.
Acesta a mai menţionat că se intenţionează organizarea de cursuri de limba română pentru comunităţi care trăiesc printre români, cum sunt, de pildă, găgăuzii în Republica Moldova.