Necesitatea înfiinţării la nivel naţional a unei structuri specializate în intervenţii în situaţii de criză epidemiologică, microciparea animalelor din ferme şi modificarea legislaţiei, astfel încât să
Punctul de pensie rămâne 732,8 lei
Proiectul Legii pensiilor a trecut de Parlament, următorul pas fiind trimiterea spre promulgare preşedintelui României. Potrivit actului normativ, atât femeile cât şi bărbaţii vor ieşi la pensie la 65 de ani, iar punctul de pensie rămâne la 39% din salariul mediu brut lunar.
Proiectul Legii pensiilor a fost adoptat, miercuri, de Camera Deputaţilor, forul legislativ decizional în acest caz, cu 170 de voturi "pentru", 2 "împotrivă" şi 3 abţineri, în absenţa reprezentanţilor Opoziţiei şi după aproximativ 10 ore de dezbateri. Potrivit actului normativ, vârsta de pensionare va fi, atât pentru femei cât şi pentru bărbaţi, de 65 de ani, deputaţii respingând astfel propunerea Comisiei de muncă, potrivit căreia vârsta de pensionare pentru femei urma să fie de 63 de ani. În ceea ce priveşte punctul de pensie, acesta nu va creşte la 45% din salariul mediu brut lunar, aşa cum au cerut reprezentanţii PSD, ci va rămâne la valoarea actuală de 39%, respectiv 732,8 lei. Deputaţii au mai stabilit in-tegrarea în sistemul unitar de pensii a cadrelor militare în activitate, a poliţiştilor şi func-ţionarilor publici cu statut special din sistemul administraţiei penitenciarelor, din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale. De asemenea, parlamentarii au mai decis ca persoanele care realizează venituri de natură profesională altele decât cele salariale, respectiv din drepturi de autor şi drepturi conexe sau din contracte ori convenţii, să fie asigurate obligatoriu, prin efectul legii, în sistemul public de pensii. De asemenea, Camera Deputaţilor a adoptat un amendament la proiectul legii privind sistemul unitar de pensii publice, care stipulează faptul că netransmiterea, de către angajator, timp de trei luni consecutiv, la casele teritoriale de pensii, respectiv la casele de pensii sectoriale, a declaraţiei nominale de asigurare constituie contravenţie şi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 500 de lei şi 1.000 de lei. Sunt sancţionaţi cu amenzi şi angajatorii care nu virează timp de trei luni consecutiv la bugetul asigurărilor sociale de stat contribuţia de asigurări sociale reţinută de la asigurat. Această faptă se constituie contravenţie, iar cuantumul amenzii este cuprins între 1.500 de lei şi 5.000 de lei. Legea sistemului unitar de pensii a trecut prin aprobare tacită de Senat, iar Camera Deputaţilor este forul decizional. După adoptare, actul normativ urmează să fie transmis preşedintelui spre promulgare.