Cu trei zile înainte de votul pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, autoritățile competente au comunicat ultimele detalii privind desfășurarea scrutinului. În prima rundă a prezidențialelor sunt
Purtarea civilizată la spectacole
Odinioară ieşirea la un spectacol de teatru, de operă sau la un concert lua ore bune de pregătire a ţinutelor. Era un adevărat ceremonial. Astăzi, viteza şi viaţa trepidantă au redus mult din aceste obiceiuri. Totuşi o parte din regulile de comportament în aceste situaţii s-au păstrat. Potrivit autorului francez Olivier Cechman, bunele maniere la asemenea ocazii s-au adaptat vieţii moderne. Astăzi nu putem spune că există o ţinută tip pentru a merge la un spectacol. Fiecare se îmbracă aşa cum consideră de cuviinţă, dar nu trebuie uitat că ţinutele prea degajate nu se recomandă la asemenea prilejuri. Pentru anumite spectacole de operă sau balet ţinuta rămâne obligatorie. Trebuie să vă informaţi în prealabil pentru a evita momentele neplăcute. La procurarea biletelor respectaţi rândul dacă se face coadă. Este o dovadă elementară de politeţe să fiţi prezenţi la timp la teatru, la film sau la concert. Nu numai pentru artişti, dar şi din respect pentru ceilalţi spectatori, pe care este posibil să îi deranjaţi. La operă, ca şi la anumite teatre, spectatorii care întârzie sunt invitaţi să aştepte pauza dintre două acte pentru a intra în sală. Dacă ajungeţi târziu, vă veţi aşeza pe primul loc liber, dacă se poate fără zgomot, pentru a nu-i deranja pe ceilalţi spectatori. Nu vă ridicaţi pentru a ieşi din sală în timpul spectacolului. Dacă ştiţi că aveţi probleme şi trebuie să mergeţi la toaletă mai des, aşezaţi-vă la marginea rândului.
În sala de cinema, dacă aveţi intenţia de a vă concentra mai mult asupra partenerului sau a partenerei decât asupra filmului, aşezaţi-vă în ultimul rând. Astfel nu îi veţi deranja pe ceilalţi. Nu discutaţi cu partenerul sau partenera în timpul spectacolului. Este o dovadă de lipsă de respect faţă de actori, pe care îi deranjaţi şi se pot concentra mai greu asupra rolului. În acelaşi timp daţi dovadă de lipsă de respect faţă de ceilalţi spectatori. Dacă piesa sau filmul chiar nu vă interesează, ieşiţi din sală definitiv. Nu uitaţi să închideţi telefonul mobil pe durata spectacolului. Ronţăitul, foşnetele de ambalaje, sorbitul zgomotos cu paiul, clefăitul gumei de mestecat în timpul unui spectacol sunt dovezi clare de proastă creştere şi lipsă de minimă educaţie.