Parlamentul European şi statele membre au ajuns la un acord provizoriu privind reguli mai stricte de siguranţă pentru jucării menite să protejeze mai bine copiii de chimicalele dăunătoare şi de riscurile
Putin evită un răspuns clar privind armistițiul
Statele Unite au propus un armistiţiu de 30 de zile în Ucraina, pe care Kievul l-a acceptat marțea trecută în cadrul unor negocieri desfășurate în Arabia Saudită. Detaliile armistițiului au fost prezentate liderului de la Kremlin de către emisarul special al președintelui Donald Trump pentru Orientul Mijlociu, Steve Witkoff. Răspunsul președintelui rus Vladimir Putin a venit într-o conferință de presă comună, la Moscova, cu omologul său belarus Aleksandr Lukaşenko.
Putin s-a declarat favorabil armistiţiului, dar vede probleme în implementarea şi verificarea acestuia, pe care speră să le discute cu omologul său american, potrivit EFE. „Suntem pentru, dar există şi inconveniente”, a declarat Vladimir Putin. Vorbind despre inconveniente, el s-a întrebat ce se va întâmpla cu soldaţii ucraineni care încă luptă în regiunea rusă Kursk. Acelaşi lucru este valabil şi pentru linia frontului de 2.000 de kilometri, unde, a spus el, trupele ruse avansează în aproape toate sectoarele şi au şanse să încercuiască unităţi inamice. „Cum vor fi folosite aceste 30 de zile? Pentru ca Ucraina să continue mobilizarea forţată? Pentru ca ei să desfăşoare arme acolo?”, a continuat Putin seria întrebărilor.
Preşedintele rus, care cu o zi în urmă s-a deplasat la Kursk, a întrebat, de asemenea, cine va monitoriza încetarea ostilităţilor şi se va asigura că inamicul nu profită de aceasta pentru a se regrupa. Putin a mai declarat că „următoarele etape” către o pace în Ucraina vor depinde de succesul armatei sale în regiunea rusă Kursk, potrivit AFP.
Invazia rusă pe scară largă în Ucraina, începută în 2022, s-a soldat până acum cu sute de mii de morţi şi răniţi şi milioane de persoane strămutate. (C. Z.)