Victoria republicanului Donald Trump la alegerile prezidenţiale americane, continuarea războiului din Orientul Mijlociu sau Jocurile Olimpice de la Paris se numără printre evenimentele care, potrivit unei
R. Moldova: Experţii au prezentat proiectul noii Constituţii
Comisia pentru reforma constituţională din Republica Moldova a prezentat, sâmbătă, proiectul unei noi Constituţii a ţării, precum şi proiectul de lege privind adoptarea noii legi fundamentale. Printre principalele modificări aduse textului actual al Constituţiei se numără introducerea limbii române ca limbă oficială a ţării, alegerea preşedintelui Republicii Moldova prin vot direct de către popor şi reducerea, de la 18 la 16 ani, a vârstei minime de vot.
Proiectul noii Constituţii a fost prezentat în cadrul şedinţei comisiei de revizuire a Constituţiei, formată prin decretul preşedintelui interimar Mihai Ghimpu, urmând ca o decizie în acest sens să fie adoptată în cadrul unei reuniuni ce ar urma să se desfăşoare miercuri. Proiectul propus de experţi prevede mai multe modificări. În primul rând, din actuala formă a Constituţiei este exclus articolul 13, care prevede că limba de stat a Republicii Moldova este "limba moldovenească", iar limbii ruse i se recunoaşte un statut special. Experţii propun două variante de modificare a acestui articol: prima ar fi ca limba oficială a ţării să fie limba română, în timp ce a doua variantă prevede ca limba oficială să fie stabilită printr-o lege organică. Preşedintele ales direct de către popor O modificare esenţială introdusă în proiectul noii Constituţii se referă la modalitatea de alegere a preşedintelui Republicii Moldova şi la scăderea vârstei de vot, de la 18 la 16 ani. În prezent, preşedintele Republicii este ales cu votul a trei cincimi din totalul deputaţilor, iar experţii au propus ca şeful statului să fie ales direct de către popor. Această prevedere ar putea intra în vigoare odată cu viitoarele alegeri parlamentare. Până atunci, potrivit dispoziţiilor finale şi tranzitorii, preşedintele urmează să fie ales tot de Parlament. Varianta propusă de experţi prevede şi alte modificări importante, printre care renunţarea la raioane şi împărţirea Republicii Moldova în regiuni, introducerea unui articol nou, privind politica de integrare europeană a ţării, reducerea termenului de reţinere a persoanelor de la 72 la 24 de ore etc. Organismele internaţionale recomandă o modificare temperată a Constituţiei După ce Comisia va vota forma finală a proiectului noii Constituţii, acesta va fi propus spre vot Parlamentului, după care va fi organizat un referendum privind adoptarea textului. În acelaşi timp, nu toate forţele politice din Moldova acceptă o asemenea evoluţie a lucrurilor, iar Comisia de la Veneţia, precum şi alte organisme internaţionale recomandă autorităţilor de la Chişinău să renunţe la organizarea unui referendum şi să modifice prin Parlament doar articolul din Constituţie care se referă la alegerea preşedintelui, deoarece tocmai imposibilitatea alegerii şefului statului a dus la criza politică şi constituţională din Republica Moldova.